Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Brutál jó klasszik sült oldalas, rendelésre...

amikor egy barát berendel...

2014. november 16. - Heni süt neked

Az úgy volt, hogy az egyik barátom berendelt. Azt mondta, hogy gyerekkora óta nem evett egy igazán jó, klasszikus fokhagymás sült oldalast. Mit tehet ilyenkor egy főzni tudó és jiddise máme típusú barátnő? Hát megfőzi... :) Méghozzá örömmel. A teljes menü így nézett ki: fokhagymás sült oldalas, hagymás tört burgonya kis csavarral, sült alma, vegyes savanyúság. A valódi klasszik verzió. De hogy mi a a csavar egy egyszerű tört krumplinál? Mindjárt kiderül.Egyszerű és nagyon finom kis csavar, annyit elárulhatok... :) Előbb azonban térjünk vissza magához a húshoz. Előző este az oldalast fokhagymás, sós száraz pácba tettem, majd másnap egy zsiradékkal megkent tepsibe tettem, felöntettem egy kevés vízzel (tényleg kevéssel, kb. 1-1,5 dl), majd alacsony hőfokon (150 fokon) sütöttem 1,5 órát. Majd feltekertem 200 fokra és további 1 órát sült. Ettől a lassú és hosszú sütéstől lesz igazán ropogós a teteje és puha, szaftos belülről a hús. Megéri kivárni, hidd el, és közben bármit csinálhatsz, semmi más dolgod nincs ezzel az étellel. Viszont most jön a csavar! A krumpli! Az utolsó 1,5 órában a burgonyák héjastól becsatlakoztak a sütőben partnerükhöz, az oldalashoz. Amikor ropogósra megsült a héjuk, belül már puhák, kivesszük és kicsit hagyjuk hűlni. Annyira csak, hogy meg tudjuk fogni és egy kanállal, kiszedjük a belsejét. Ezt a sült, főtt krumplit tesszük az előzőleg zsiradékon megdinsztelt hagymára, majd krumplitörővel összenyomkodjuk, majd összekeverjük a hagyma és a burgonya keverékét. Teljesen más íze van így a tört krumplinak, hiszen sült, kicsit füstösebb, karakteresebb lett a zamatja. Majd el felejtettem! Megbolondítja a húst, ha az utolsó fél órában mellé teszünk pár félbe vágott almát is! Különösen, ha ez igazi, ízes, fehérgyarmati húsvéti rozmaring Klára kertjéből! :) (Hallunk még erről a kertről, biztos vagyok benne.)

Hát így okoztam kis déja vu-t néhány finom falattal Kriszta barátnémnak. Ti is tegyétek ezt, akár kérés nélkül is...

sült oldalas tört krumplival4.jpg

sült oldalas tört krumplival.1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr686895621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főmuci 2014.11.16. 16:11:02

Amikor 7 éve összebútoroztunk a szerelmemmel, megpendítette, hogy ezt hogy szerette gyerekként. Na, bennem is beindult a nosztalgikus nyálelválasztás és rekonstruáltam a nagymama-zsíros kenyeret és a sült oldalast. Igen, így együtt. Az befűszerezett (só, durva bors, kakukkfű ágak, némi rózméri) oldalast beteszem a kb. 2 dl tejjel leöntött (fél kg) mangalica zsírba egy jó nagy fej fokhagyma kíséretében és ahogy mondod Heni, nagyon halkan, lábujjhegyen megsütöm. Amit egyszerre megeszünk resztelt krumplival (ahogy mondod) gyömbéres birs és alma vegyes kompót-pürével és savanyú almapaprikával az elfogy, ami marad, azt meg belecsipkedem a zsírba és zsíros kenyér lesz jó pár napig. Na és persze ott van még a "tunkenbrót"... :D

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2014.11.16. 16:13:23

Főmuci, köszi, hogy megosztod ezeket velem. Nagyon egy rugóra jár az agyunk. A főzést illetően mindenképp! :) és igen, mi is így, mindig... tunkolás, zsíros kenyér, a többi napok megédesítője... :)
süti beállítások módosítása