Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Visszaszámlálás no.2. - a klasszik halászlé nekem a bajai...

2014. december 18. - Heni süt neked

bajai_halaszle.jpg

Egy jó kis bajai halászléhez 5 fő részére szükséged lesz:

  • 3 kg pontyra ( ponty szeletek mellett a fej, farok is ajánlott)
  • ½ kg belsőségre (tej, ikra)
  • kb. 5 db szép nagy fej vöröshagymára
  • három púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikára
  • sóra
  • 1-2 db erős cseresznyepaprikára - opcionális
  • gyufatésztára

Először is vásárolj megbízható, jó halárusnál. Főleg piacokon találsz ilyet, jómagam a békásmegyeri  piacot részesítem előnyben, de a Hunyadi téren és a  Nagycsarnok alagsorában is vannak ilyenek. A legjobb ponty szeleteket venni, plusz fejet, farkat, amit később kiveszünk a léből. Növeli az íz élményt, ha hal belsőséggel is gazdagítjuk a levesünket.

Akkor most készítsük elő a halakat: tedd félre a halikrát és a tejet, de nem szabad sózni! A halszeleteket viszont sózd meg ízlésed szerint, majd tedd félre egy órát pihenni. Ha letelt az egy óra, a vöröshagymát vágd apró kockákra. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát egy mélyebb fazékba, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként kb. 1– 1,5 liter vizet önts rá. Nagylángon forrald fel, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a piros paprikát. Ekkora már az egész lakásban félreérthetetlenül érezhető lesz a jellegzetes halászlé illat.

Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. A kóstolás elengedhetetlen, hiszen ha úgy érzed, hogy szükséges még némi fűszerezés, bátran tedd azt! A forrástól számított fél óra elteltével már kész is az igazi, klasszikus bajai halászlé. A tésztát most már ép ideje kifőzni. A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. A siker garantált, hiszen a csodás, gőzölgő levesnek, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni.
Kalandra fel!  :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr286995685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása