Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mit nekem beigli!

Püspökkenyér a csúcs... mert azt nagyon tudom...

2014. december 21. - Heni süt neked

A mi családunk sosem volt édesszájú. Engem is inkább egy adag rósejbnivel lehet levenni a lábamról, mint bármilyen sütivel. Ebből kifolyólag nem is nagyon tanultam meg sütni, kivétel egy dolgot, a püspökkenyeret. De ennek sztorija van. Anyukámnak volt egy nagyon jó barátnője, "A" Lejtényi. Azért írom így a nevét, mert Éva, aki senkinek sem volt soha néni, még nekem sem, egy intézmény volt a 60-as, 70-es és a 80-as években. Hál' Istennek még jó egészségnek örvend, közel a 90-hez. Egy házban laktunk, ő a Nemzetiben volt súgó, anyámat és a bátyját is ő vitte oda statisztálni. (Később ő is átment Zsámbékiékkal az akkor induló Katona József Színházba, onnan ment nyugdíjba.) Mindenkit ismert. Legendás bulikat tartott a lakásán (ma irodalmi szalonnak mondanánk, de nem mégsem, bulik voltak azok), ahol rendszeresen megfordult a kor összes írója, költője, színésze. Közismerten jó konyhát vitt, olyan sárgadinnye befőttjei és lekvárjai voltak, hogy azt leírni nem lehet. Süteményekben (is) verhetetlen volt. Még egy szakácskönyve is megjelent, ami biblia lett nálunk. A püspökkenyér az ő erőssége volt, amit anyám tőle tanult, és amit azután is minden karácsonykor elkészített egészen a haláláig. Soha máskor nem készítette, csak Szentestére. De akkor 2-3 rúddal, és mennyei ízben, rengeteg aszalt gyümölccsel, dióval, mazsolával. Ahogy Évától tanulta. A beigli nálunk ismeretlen fogalom volt, csak akkor ettünk, ha a vendégek közül valaki hozott ajándékba. De nem is hiányzott. Mi a püspökkenyéren szocializálódtunk.

d2b4efb5-9ba4-4162-9d62-210a9cd48a46.jpeg

És akkor álljon itt a tuti recept, ami  tényleg egyszerű, és isteni finom. A mennyiség 2 rúdra (őzgerincformában sült) elég:

  • 10 db egész tojás
  • 30 dkg cukor (jelen esetben barna cukor)
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg brandyben áztatott mazsola
  • 20 dkg dió darabolva
  • 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs kockára vágva
  • 15 dkg étcsoki kisebb kockára vágva
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja és leve

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és az összes további hozzávalót. Az őzgerincformákat sütőpapírral kibélelem és beleöntöm a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütöm, amíg a tűpróba szerint a közepe is megsült. Ez kb. 45 perc - 1 óra. Sütőjétől függ.

Ugye, hogy nem bonyolult? És hidd el, NAGYON finom! Mit nekem beigli, nekem a püspökkenyér a sztár karácsonykor. :) Ha én meg tudom sütni, neked is menni fog. Sütésre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr307003183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása