Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Túrós,tejfölös pogácsa. Fanoknak :)

2015. január 17. - Heni süt neked

Őszinte leszek és vallok: ősi, pogácsa kedvelő családból származom. Szeretem melegen, hidegen, ropogósan, megszáradva. Medvehagymásan, tepertősen, krumplisan vagy káposztásan, sajtosan esetleg túrósan.

turos_pogi.jpg

Ez utóbbi egy laza állagú, puha, könnyű és a kelesztési időt leszámítva (ami alatt bármi mást csinálhatsz), még gyorsnak is mondanám.

Az összetételében van a légiessége:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • kevés tej az élesztőhöz
  • kevés cukor, az élesztőhöz
  • 2 tojás (+ 1 a lekenéshez)
  • só, bors

A lisztet összekeverjük a a szoba hőmérsékletű, puha vajjal, túróval, tejföllel, tojással. Majd a langyos tejben felfuttatott élesztőt is belekeverjük, és finoman összegyúrjuk. Majd hagyjuk meleg helyen kelni kb. egy óráig. Én a sütőbe szoktam tenni 50- 60 fokra...

Amint duplájára kelt, átgyúrjuk, kiszaggatjuk, lekenjük a tojással, kicsit sózzuk a tetejét. Az előmelegített  sütőben 180 fokon sütjük 45 percig. Persze ez az idő lehet kicsit több és kevesebb is, a sütőtől függően. Szép ropogósnak és pirultnak kell lennie a tetejének.

Könnyed, légies lesz, ahogy ígértem. És NAGYON FINOM! :) vendégvárónak, esti nassnak, teához, kávéhoz egyszerűn csodás. Feltéve, ha kis helyes szaggatóval dolgoztunk...

Kihagyni lehet, de minek? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr947077211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.01.18. 14:24:26

Uh, nyeltem egy nagyot. Egyik barátnőm ugyanebből a tésztából gyárt egy kissé babrásabb ropit, fél centi magasra kinyújtja, lekeni tojással, sajtot reszel rá, és fél centi széles, 15 centi hosszú rudakra vágja, és kissé szétpiszkálja a sütőlapon. Méretéből adódóan több a ropi felület, mint a belső tészta. Na, ez az, amit kitesz az asztalra, és már nincs is ott. Úgy szoktam kapni egy maroknyit, hogy eleve félreteszi a részemet. (én is tudok ilyet sütni, csak nincs cérnám olyan vékonyra vagdosni, úgy is jó, de nem az igazi).
süti beállítások módosítása