Őszinte leszek és vallok: ősi, pogácsa kedvelő családból származom. Szeretem melegen, hidegen, ropogósan, megszáradva. Medvehagymásan, tepertősen, krumplisan vagy káposztásan, sajtosan esetleg túrósan.
Ez utóbbi egy laza állagú, puha, könnyű és a kelesztési időt leszámítva (ami alatt bármi mást csinálhatsz), még gyorsnak is mondanám.
Az összetételében van a légiessége:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 25 dkg vaj/margarin
- 2,5 dkg élesztő
- kevés tej az élesztőhöz
- kevés cukor, az élesztőhöz
- 2 tojás (+ 1 a lekenéshez)
- só, bors
A lisztet összekeverjük a a szoba hőmérsékletű, puha vajjal, túróval, tejföllel, tojással. Majd a langyos tejben felfuttatott élesztőt is belekeverjük, és finoman összegyúrjuk. Majd hagyjuk meleg helyen kelni kb. egy óráig. Én a sütőbe szoktam tenni 50- 60 fokra...
Amint duplájára kelt, átgyúrjuk, kiszaggatjuk, lekenjük a tojással, kicsit sózzuk a tetejét. Az előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 45 percig. Persze ez az idő lehet kicsit több és kevesebb is, a sütőtől függően. Szép ropogósnak és pirultnak kell lennie a tetejének.
Könnyed, légies lesz, ahogy ígértem. És NAGYON FINOM! :) vendégvárónak, esti nassnak, teához, kávéhoz egyszerűn csodás. Feltéve, ha kis helyes szaggatóval dolgoztunk...
Kihagyni lehet, de minek? :)