Sugárzó napfény, jó idő. Már mindenki ezerrel várja a tavaszt. Én is. Amikor hasamra sütött reggel a nap, hirtelen tele lettem energiával. Nem vagyok túlzottan egy házi tündér (takarítás tekintetében biztosan nem.), de ez az idő engem is arra sarkalt, hogy végre rendbe tegyem a kamrát, a konyhai fűszerek hadát, és minden egyebet.
Közben persze muszáj volt főznöm valami ebédet, de gyorsan. Nem érek én rá pepecselni. Így sokadszorra hívtam segítségül a hűtőmet és a kamrát. Találtam egy nagyobb darab, nagyon húsos karajcsontot. Volt répám, burgonyám, és fél kiló gyönyörű kelbimbóm. Ebből már összelehet hozni egy jófajta egytálételt. Simán.
Hozzávalók:
- egy nagy fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 nagy burgonya
- 0,5 kg kelbimbó
- 1 fokhagyma gerezd
- 1 nagyobb húsos karajcsont
- 2 nagy kanál sűrített paradicsom
- olaj
- pirospaprika, só, bors, római kömény, babérlevél, chili (opcionális)
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, rádobjuk a felkarikázott sárgarépát, felkockázott burgonyát. Kicsit összedinszteljük őket. Belevágjuk vékonyra fokhagyma gerezdet. Majd hozzátesszük a húsos csontot. Fűszerezzük, és felöntjük vízzel. A hús puhulásáig főzzük. Mielőtt elkészülne a leves, beletesszük a kelbimbót (kb. 15 perc kell neki - a nagyobb darabokat vágjuk félbe!)
Finom, gyors. Egy ebéd vagy akár vacsora főszereplője lehet ez a tartalmas raguleves.
Megjegyzem,aki már leeszegette a karajcsontról az ínycsiklandó húsdarabokat, az tudja, milyen isteni a leves után elmajszolni ezt csodás csemegét!
Vegáknak hús nélkül szívből ajánlott étel.
Jó étvágyat!