Elsőre úgy néz ki, mintha egy hagyományos töltött paprikáról lenne szó. Pedig csudákat! Ez egy olyan verzió, amiben van csavar. Mert szeretem, ha lehet csavarintani egy-egy eredeti recepten. Egyik éjjel megálmodtam - ó, minő perverzió ilyeneket álmodni! -, hogy a töltelékbe ne kerüljön a húson és a tojáson kívül más, csak kisütött, ropogós bacon kockák. Na és persze a fűszerek. Aztán eltelt pár nap és tegnap a hentesnél beugrott, hogy darált hús > töltött paprika! Eszembe jutott az is, hogy a zeller milyen kis pluszt adhat majd az izéhez, ha apróra lereszelem és így szinte beleolvad majd a szaftba...
Ma pedig el is készült az újragondolt, alapjaiban azonban a gyökereit meg nem tagadó verzió. És mennyei lett. Kicsit más, kicsit az eredeti, és NAGYON szerethető. Olyan ízek harmonizálnak benne, mint a bacon füstössége a hús selymességéhez, a zeller krémesre főtt édessége a paradicsom pikáns savanyúságához, és a barna cukor, ami mindezt összefésüli egy tökéletest ízkavalkáddá.
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált sertéshús
- 15 dkg bacon
- 4 db paprika
- fél zellergumó
- 1 db tojás
- 2 doboz aprított paradicsom konzerv
- 1 ek. barna cukor
- só, bors, friss oreganó
Elkészítése:
a bacon kockákat kisütöm (teszek alá egy csepp zsiradékot, hogy ne kapjon oda az elején), majd kiveszem. A visszamaradt zsiradékon megfuttatom a sajtreszelőn lereszelt zellert. Borsozom,majd felöntöm 2 doboz paradicsom konzervvel, amit kis vízzel kiöblítek és azt is hozzáadom. Egyelőre nem sózom, mert a bacon sós. Ezalatt összekeverem a darált húst a pirított bacon kockákkal, a tojással és a borssal. Ezt sem sózom. Betöltöm a paprikákba, illetve a megmaradt húst gombócokká formázom. Mindent beleteszek a paradicsomos szaftba. Ha sótlan, sózom. Megszórom a barna cukorral és fedő alatt puhulásig főzöm. Forrás után leveszem takarékra és így lassú tűzön kb. 1 óra alatt minden megpuhul. A hús omlós lesz, a zeller szétfő a paradicsomkockákkal és egységes, sűrű szószt hoz létre.
Tálaláskor friss oreganóval szórom meg. Az eredmény tényleg isteni. Tessék kipróbálni! Érdemes! :)