Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Szilvás-zabpelyhes morzsasüti

2015. október 06. - Heni süt neked

Nem vagyok egy süti fan. Ezt már többször leírtam. De vannak olyan esetek, amikor egy desszert dukál, főleg ha vendég jön, akiről tudjuk, hogy szereti az édességeket.És hát bevallom, ez a süti még engem is el tud csábítani. Na nem azért mert egészséges (de az!), inkább amiatt mert nem csöpögősen édes, mert könnyű és kellemes desszert. Na, és persze mert egyszerű és gyors elkészíteni. 

Az év bármely szakában elkészíthető, a lényeg, hogy valami savanykásabb, leginkább bogyós gyümölcs legyen (nyáron szinte bármiből megsüthető, ősszel a szilva a tuti befutó, de télen is megoldható fagyasztott gyümölcsökkel). 

szilvas_morzsasuti1.jpg

Hozzávalók egy 30 cm pitesütő formához:

  • 30 dkg zabpehely (glutén érzékenyeknek gm)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (gm is lehet)
  • 15 dkg sötétbarna nádcukor (vagy édesítőszer)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 kg érett szilva
  • 2-3 ek. méz
  • 10 dkg dió vagy mogyoró törve (opcionális)
  • tejszín (opcionális)

szilvas_morzsasuti.jpg

 

Elkészítése

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd egy külön edényben megolvasztott vajat és a cukor felét belekeverem ebbe a száraz mixbe (ha gondoljuk,tehetünk bele kevés diót vagy mogyorót). Morzsás állaga lesz, nagyjából összeáll ez a tészta szerűség. Ennek a felét egy kivajazott piteformába szórom, lenyomom az aljára (tömörítem). Erre teszem rá a kimagozott, félbevágott szilvákat, amiket megszórom a cukor másik felével és a fahéjjal. Tetejére szórom a morzsa megmaradt részét, aminek a tetejére 2-3 kanál mézet csorgatok. Beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig sütöm. Hagyjuk kihűlni. Tálaláskor egy kis tejszínt is önthet rá, aki úgy kívánja...

Nagyon finom, egészséges és könnyen elkészíthető édesség, ami a családnak vagy a vendégeknek is el fogja nyerni a tetszését. Garantáltan.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr717891536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása