Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Töltött káposzta... az én verzióm...

2015. december 18. - Heni süt neked

Perceken belül itt a karácsony, a finom, ámde nem túl könnyű étkek ideje. Az igaz, hogy ahány ház, annyi karácsonyi menü, de egy közös biztos van: a TÖLTÖTT KÁPOSZTA! Ez is olyan, mint a legtöbb magyar étel, sokféle elkészítési módja van. Már eleve a káposzta kérdéses, hogy kimossuk-e vagy hagyjuk jó savanyúan? Aztán ott a lé kérdése: paradicsomlével vagy anélkül készítsük? És hát a lényeg, a töltelék! Kis aprókat vagy nagyobbakat töltsünk a levélbe? Füstölt hússal  vagy anélkül? Megannyi kínzó kérdés, amit csak ilyenkor teszünk fel, hiszen pontosan tudjuk, hogy édesanyánk vagy nagymamánk hogyan tanította. Bár néha ettől eltérünk kicsit, főleg, ha a férj anyukája másképp készítette, akkor muszáj a kompromisszum, mert egy ilyen döntő kérdés, mint hogy hogyan készüljön az ünnepi töltött káposzta, háborús viszályokat indíthat el... Jobb a békesség, azt mondom.

toltott_kaposzta3.JPG

Magam részéről kicsit kimosom a káposztát, egy ollóval kicsit összevágom a szálakat. Zsiradékra dobom az aprókáposztát, erre teszek egy nagy fej laskára vágott hagymát, továbbá a szemes borsot, sót, babérlevelet, kis köménymagot, pirospaprikát, 3-4 gerezd fokhagymát, egy darab füstölt szalonnát, 1 szál füstölt kolbászt félbe vágva, egy kis darab füstölt oldalast. Erre jönnek a töltelékek, amiket darálthúsból, előfőzött rizsből, tojásból, sóból, borsból, kis pirospaprikából keverek össze, és teszek bele a kivágott erű káposztalevelekbe. A levél közepére helyezek egy adag húst, majd elkezdem feltekerni, a két oldalát behajtom, és így tekerem tovább hosszában. Így biztonságban tudhatjuk finom kis töltelékeinket. Ezeket szépen elrendezzük a füstölt húsok tetejére, ilyenkor szoktam egy-két macskapöcse paprikát is rádobni, mert mint tudjuk, én szeretem, ha csíp :)

Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Feltesszük forrni, majd forrás után levesszük takarékra, hogy szépen, gyöngyözve adja ki összes zamatát ez a rengeteg, isteni összetevő. Ne feledjük: óvatosan sózzunk, mert a füstölt húsok alapvetően sósak, főleg, ha eredeti, falusi cuccot veszünk, mert ott biztosan nem gyorspácos, hanem hosszan sóban érlelt, füstölt áruról van szó.Én nem szoktam berántani, mert szerintem ennyi minőségi anyagnál, lassú főzésnél olyan sűrű lesz a káposzta, hogy nem szorul lisztre. Az íze meg főképp nem. Tejföllel az igazi.

Egy tipp: apai nagyanyám úgy készítette, hogy amikor már megfőttek a töltelékek, akkor kiszedte őket, és betette egy tepsibe és a sütőben megsütötte, majd az aprókáposztára téve tálalta. Nem volt rossz! :)

toltott_kaposzta2.JPG

Na ilyen az én töltött káposztám! A tied milyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr588182518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása