Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fűszeres édesburgonya ropogós

2016. január 07. - Heni süt neked

Azzal kezdem, hogy nagyon AJÁNLOM! Nem csak azért, mert sokkal egészségesebb, mint a chips. Nem csak azért, mert egyszerű, gyors és abszolút tudod mit eszel. Nem csak azért, mert nem tocsog az olajban, És végül nem csak azért, mert bármikor, bárkinek feltálalod, az addikt lesz azonnal. Hanem azért, mert ISTENI FINOM!!!

Legyen ez egy egyszerű nasi a tv előtt, vagy baráti beszélgetések kísérője némi dippel (dip-mártogatós) megbolondítva, netán családi vacsora finom salátával kiegészítve. Mindezekhez tökéletes megoldás ez a fűszeres, nagyon ropogós édesburgonya. Kevés hozzávaló, összesen 30 perc (tokkal-vonóval). Ennyi, ami igazán szükségeltetik ehhez a mennyei étekhez. 

fuszeres_sult_edesburgonya_ropogos1.jpg

 

Annyit hadd jegyezzek meg, hogy az édesburgonya (batáta) sokkal egészségesebb, mint hétköznapi rokona. 

Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Energiatartalma száz grammban 117 kalória.

Hozzávalók:

  • 2-3 db édesburgonya
  • pár csepp olívaolaj
  • só, bors, fűszerpaprika, cayenne bors (opcionális)
  • 1 tk. étkezési keményítő

Elkészítése:

Pucoljuk meg a batátákat, majd nagyjából egyforma hasábokra vágjuk fel. Tegyük egy tálba, öntözzük meg pár csepp olajjal, fűszerezzük sóval, borssal, ha szeretjük a kicsit csípőset, akkor cayenne borssal, és a keményítővel. Rázzuk össze a tálban a hasábokat, hogy mindegyiket jól befedje ez a keverék. A keményítőtől még ropogósabb lesz az édesburgonya, azért használom! Fektessük szét egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, lazán, ne érjenek össze, mert akkor párolni fogják egymást!

Az időközben 220 előmelegített sütőbe tegyük be és kb. 20 percig süssük. Majd fordítsuk meg a másik oldalára a hasábokat és még 5 percig hagyjuk sülni. Ekkorra szépen megpirulnak és ropogóssá válnak. 

Készíthetünk hozzá bármilyen mártogatóst, szeretni fogja. Ajánlom a joghurtos harisszásat a bevállalósabbaknak :)

Jó étvágyat :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr848249278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2016.01.07. 23:19:35

Mi az az édesburonya? Tudom, elírás. :D
Miért egészségesebb, mint a chips? A vitamintartalom 220°C-os sütőben amúgy is rendesen megpocsékolódik. A jó chips száraz, akár zsiradék nélkül is készülhet. A krumpli meg nem hétköznapi rokona a batátának, sőt egyáltalán nem is rokona. Teljesen más növény, a szulákfélék családjába tartozik. A krumpli is finom, és a batáta is, de egyik sem helyettesíti a másikat. A joghurt alapú szószok kifejezetten passzolnak mellé, jól ellenpontozzák az édességét. A világosabb húsú fajták egyébként szerintem jobban süthetők. :)
süti beállítások módosítása