Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ragacsos, csípős karfiolrózsák

2016. január 11. - Heni süt neked

Nem csak csirkeszárnyból lehet ízletes, ragacsos, fűszeres sültet készíteni, hanem karfiolból is. Például karfiolból, de másból is, természetesen. Ezt a receptet ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a kicsit különleges, enyhén vagy épp nagyon csípős fűszerezést, a ropogós zöldséget, a ragacsos, kezet-szájat összeragasztó ízbombát.Az elkészítése nem igényel sem különösebb konyhai tudást, sem nagy előkészületeket, de időt sem. Sőt, a pénztárcánkat is kíméli, ha van otthon néhány olyan fűszerünk, amit jó a spejzban tartani, mert bármikor kellhet egy finom ételhez.

ragacsos_karfiol_rozsak.jpg

Hozzávalók 2 fő részére

a sült karfiolhoz:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 ek. liszt (rizsliszt is tökéletes)
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • kevés olívaolaj

a csípős szószhoz:

  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek. Sriracha csípős szósz (vagy csípős ketchup)
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. étkezési keményítő és 4 ek. víz
  • 3 ek. szezámolaj
  • 1 kis darab gyömbér 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. újhagyma
  • 1 kk. őrölt koriander
  • 1 ek. rizsecet vagy fehérborecet
  • kevés víz

 

Elkészítése

Szedjük rózsáira a karfiolt, ha nagyok, akkor vágjuk félbe vagy negyedeljük. Mossuk meg, hagyjuk lecsepegni, de nem árt, ha kicsit nedves marad. Tegyünk egy nagyobb edénybe a lisztet, keményítőt, sót, keverjük jól össze, majd öntsük bele a karfiol darabokat. Rázzuk össze jól! Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, pár csepp olajjal  öntözzük meg és a 200 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra, ropogósra.

Ezalatt egy kisebb serpenyőben egy kevés szezámolajon pirítsuk meg kissé a felaprított újhagymát (fehér, zöld részt egyaránt), a szintén felaprított gyömbért, fokhagymát. Majd adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt, az őrölt koriandert, valamint az ecetet és vizet. Legvégül tegyük hozzá a keményítőt és egy habverővel keverjük simára. Akkor lesz jó, ha a fakanállal végighúzzuk a serpenyő alját és ha szétválik a húzás mellett, látjuk az edény alját, akkor elég sűrű és kész is a mártásunk.

Végül gyengéden keverjük össze a sült karfiolrózsákat a mártással, úgy hogy beborítsa teljesen az ízes, sűrű, ragacsos szósz.

Önmagában, de rizzsel vagy quinoával tálalva egy teljes és komplett ételt kapunk, ami elvarázslóan zamatos és mennyei.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr628261930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Today05 2016.01.12. 18:33:17

azért kicsit szemtelen dolog valamit leforditani, majd forrásmegjelölés nélkül posztolni

www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/vb.1614251518827491/1701685776750731/?type=2&theater

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.01.12. 18:35:38

@Today05: megjegyezném, hogy én nem palacsintatésztában és nem olajban sütöttem ki. Btw: sok hasonló recept van, ezt speciel nem láttam. Ezt egy ázsiai szakácskönyvben olvastam. De köszönöm az észrevételt.

KHDia 2016.01.14. 14:56:34

Nekem pont ezert tetszik! Ettol mas! Hogy sutoben sutod! Nem az olajos tomegcucc!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.01.14. 19:37:58

@KHDia: köszi, sztem is jobb így, sokkal könnyedebb. nincs benne semmi gyomrot terhelő, max. a csípős szósz :)

KHDia 2016.01.14. 20:54:27

Elkészítettem! Gombából is! Isteni! Köszi az ötletet!
A csípős pedig kell :-))

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.01.14. 20:55:25

@KHDia: de jó! örülök. és igen, sztem is kell a csípős ;)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.01.14. 20:55:25

@KHDia: de jó! örülök. és igen, sztem is kell a csípős ;)
süti beállítások módosítása