Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Cékla hummusz, mert az jóóóó

2016. február 09. - Heni süt neked

Teljesen a cékla hatása alá kerültem. Most nem részletezném bensőséges és meghitt kapcsolatom vele, de annyit elárulhatok, hogy viszonyunk kezdete jó régre datálódik. Először is cca. 20 éve, a Marquis de Salade étteremben ettem a Rossz idő levesét. Itt ittam először törökös kávét kardamommal. Ez akkor volt, amikor még nem voltak gasztrobloggerek, nagyon kevés igazi gourmet volt kicsiny hazánkban (olyan, aki civil) és mi még azt sem tudtuk mi fán terem a kardamom. Aztán önszorgalomból jöttek az orosz csodák, a borscs, mi több a vinegret saláta is, ami azóta is nagy kedvenc. 

Télen mindig beáll egy cékla állapot, ami azt jelenti, hogy céklát céklával. Nyersen, főve, ivóléként, avagy bárhogy. Most épp hummuszként villantott egyet, ami lekörözte bármelyik celeb villantását. Mert hogy ez, valami igazán isteni megnyilvánulása volt a vasárnap esti vacsorának pitával és/vagy tortilla crepes-szel (lap). A recept megint csak pofonegyszerű és gyors.

cekla_hummusz.JPG

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vagy 2 kisebb cékla
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2 ek tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fél lime leve
  • olívaolaj
  • só, bors, chili pehely
  • joghurt (opcionális)

Elkészítése:

Egy konyhai aprítógépbe (vagy tálba és majd botmixerrel pürésítjük) tegyük a csicseriborsót, a megfőtt és nagyobb darabokra kockázott céklát (nem kell agyonfőzni, csak ne legyen teljesen nyers), a tahinit (ezt már minden nagyon szupermarketben vagy ázsiai/arab boltban lehet kapni, egy üveg elég sokáig elég, megéri), a fokhagymát megpucolva. Öntsük fel 1-2 dl vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, majd keverjük össze az egészet egy homogén péppé. Ne legyen túl híg, olyan sűrű krém állaga kell hogy legyen!

Tálaláskor tegyük egy lapos tányérra, kenjük szét, majd tegyünk a közepére egy kanálnyi sűrű joghurtot. Ezt a lépést ki is lehet hagyni, azonban azt, hogy a tetejét megöntözzük kevés olívaolajjal, azt már azon nem! Egy kis chili pehely a tetejére és már kész is a különleges hummuszunk. Vendégvárónak vagy egyszerűen egy jó vacsorának is kitűnő. Ráadásul 3 perc alatt elkészül, főleg ha előtte már megfőztük a céklát! :)

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr778370956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.02.11. 10:15:42

A Tescoban vakuumozott fott ceklat is lehet kapni. Igy meg azzal sem kell bajlodni! :o)
A hummusz es a cekla is nagy kedvencunk. Mindenkepp kiprobalom.
süti beállítások módosítása