Imádok csőben sütni. Mennyei a krémes besamel, a ropogósra sült olvadt sajt a tetején. Persze csodás a padlizsán ragu is ez esetben, ami a tészta és a fehérmártás között van. Egyszerre fűszeres, pikáns és selymes. Bár 3 lépcsőben készül, mégis egyszerű, és gyors. Az eredmény garantált siker. Melengető balzsamos ebéd vagy vacsora a családnak vagy akár vendégvárónak! Kipróbálni erősen ajánlott! :)
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1 fej lilahagyma
- 4-5 db aszalt paradicsom
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk fűszerpaprika
- só, bors, szerecsendió, oregano
- 25 dkg penne (gm verzióban bármilyen tészta)
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt (gm - rizsliszt)
- 4 dl tej
- 5 dkg reszelt kemény sajt
Elkészítése:
A szárított paradicsomot áztassuk be forró vízbe és hagyjuk állni addig, amíg bedagad. A padlizsánt csíkozzuk fel, sózzuk le, hagyjuk ezt is állni kicsit. Tegyünk fel vizet forrni a tésztához.Ezalatt hevítsünk olajat, tegyük bele a laskára vágott lilahagymát, sózzuk, borsozzuk. Fonnyasszuk meg, majd tegyük bele a kinyomkodott padlizsánt, a felcsíkozott aszalt paradicsomot (ennek a levét ne öntsük ki!) és pirítsuk össze őket. Tegyük bele a fűszerpaprikát, a paradicsompürét, az aszalt paradicsom áztató levét (vigyázat általában sós!) és egy kevés oregánót. 5 perc után vegyük le a tűzről és tegyük félre. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, majd apránként adjuk hozzá a tejet. Habverővel keverjük folyamatosan, így nem lesz csomós! Mindig kevés tejjel kezdjük, és folyamatosan folytassuk ezt. Ahogy telik az idő, szépen be fog sűrűsödni, és inkább még tegyünk hozzá, mintsem, hogy híg legyen. Fűszerezzük sóval és frissen reszelt szerecsendióval. Ekkorra a tészta is elkészül már. Egy tűzálló tálat, vagy kisebb tepsit vajazzunk ki,tegyük bele a tésztát, rá a padlizsán ragut, öntsük rá besamelt, majd a legvégén szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük addig, amíg megpirul a sajt a tetején. Grill program is jó!
Egyszerű, finom, igen ízletes ebédünk vagy vacsoránk lesz, ha ezt elkészítjük!
Jó étvágyat hozzá!