Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Szivárvány saláta, pirított csicseriborsóval

2016. április 04. - Heni süt neked

 Csak 4 szót mondok: szivárvány saláta ÉS spirál szeletelő. Ez utóbbi teljesen felturbózta a lehetőségeimet a konyhában. Például ezzel készítek cukkini spagettit egy laza, könnyed, kalóriaszegény, ámde nagyon ízletes ételhez. Vagy itt van ez a fantasztikus saláta, amely egy másik dimenzióba repíti az embert a saláták világában. De őszinte leszek. Mindent fel lehet dobni egy ilyen spirálozóval. A gyerekek falják az uborkát, a répát, ha ilyen módon tálaljuk nekik Sőt! Már a szeletelésbe is bevonhatjuk őket, imádni fogják, ahogy átalakul egy répa, vagy retek, vagy cukkini a kezük alatt vékony csíkokká, esetleg spirál csavarrá!

De lássuk, mitől olyan zseniális ez az akár főételnek is beillő április csodasali.

Vegyük a csicseriborsót. Azt például fűszerezzük és ropogósra sütjük. A zöldségeket változatos színekben érdekes formákra csíkozzuk. És az öntet, hát az maga a zöld varázslat! Ezt nem lehet nem kipróbálni, olyan tökéletes. A színei, az ízei, az állaga mind-mind olyan harmóniát hoz létre, hogy azt csak az értheti meg, aki már belekóstolt! :)

 

szivarvany_salata_piritott_csicseriborsoval2.jpg

Egy ilyen spirálozót konyhafelszerelési boltokban vagy a netről megrendelve szerezhetünk be. Persze, ha olyan szerencsések vagytok, mint én, akkor a barátnőtök lep meg egy ilyen csodaszerkezettel. 

spiral_reszelo.jpg

Hozzávalók a salátához:

  • 2 db szép, egészséges répa
  • 1 közepes cukkini
  • 2 db nagyfejű retek
  • 1 csomag bazsalikom levél
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. cayenne bors vagy chili pehely
  • 1/2 tk. őrölt édesköménymag (sima k9mény is megteszi)
  • só és bors

A zöld csoda öntethez:

  • 1 avokádó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime leve 
  • 1 cs. petrezselyem vagy koriander
  • 1 hegyes zöldpaprika (elhagyható)
  • 1/2 dl  víz
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dkg pisztácia (elhagyható)

szivarvany_salata_piritott_csicseriborsoval1.jpg

Elkészítése:
Elöljáróban annyit, hogy mint minden recept, ez is formálható saját ízlésre. Ez csak egy alap, amit úgy használunk fel, ahogy nekünk tetszik. :)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Öntsük le a csicseriborsó levét és papírtörölközővel törüljük szárazra és egy edényben keverjük össze olívaolajjal, chilivel, édesköménnyel, sóval és borssal. Egy  tepsibe tegyünk sütőpapírt és öntsük rá a befűszerezett hüvelyest. 30-40 percig süssük, egészen addig, amíg meg nem pirul aranybarnára és ropogósra nem sül a csicseriborsó. Néha rázzuk meg a tepsit.
Miután megmostuk alaposan a zöldségeket (ne pucoljuk meg!), szeleteljük fel spirál vagy bármilyen tetszőleges formára, majd ezt is törölgessük szárazra. Ez azért fontos, mert így jobban fog tapadni rá az öntet. A bazsalikomot vágjuk csíkokra. 
A zöld mártást egy aprítógépben vagy turmixban készítsük el. Tegyünk bele minden hozzávalót. A vízzel csak csínján, inkább apránként. Ez igazából csak azért szükséges, ha túl sűrű lenne a szószunk. Ne legyen folyós, de ne is legyen túl sűrű. Olyan kellemes krémes állagúnak kell lennie. 
Keverjük össze a zöldségeket a csoda öntettel és a ropogós csicseriborsóval. Ezzel kész is a fantasztikusan különleges, tartalmas, és mennyeien finom ebédünk/vacsoránk/vendégvárónk. Kipróbálásra erősen ajánlott!
Tipp:
A salátát csak frissen, a tálalás előtt keverjük be!
Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr238556922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása