Csak 4 szót mondok: szivárvány saláta ÉS spirál szeletelő. Ez utóbbi teljesen felturbózta a lehetőségeimet a konyhában. Például ezzel készítek cukkini spagettit egy laza, könnyed, kalóriaszegény, ámde nagyon ízletes ételhez. Vagy itt van ez a fantasztikus saláta, amely egy másik dimenzióba repíti az embert a saláták világában. De őszinte leszek. Mindent fel lehet dobni egy ilyen spirálozóval. A gyerekek falják az uborkát, a répát, ha ilyen módon tálaljuk nekik Sőt! Már a szeletelésbe is bevonhatjuk őket, imádni fogják, ahogy átalakul egy répa, vagy retek, vagy cukkini a kezük alatt vékony csíkokká, esetleg spirál csavarrá!
De lássuk, mitől olyan zseniális ez az akár főételnek is beillő április csodasali.
Vegyük a csicseriborsót. Azt például fűszerezzük és ropogósra sütjük. A zöldségeket változatos színekben érdekes formákra csíkozzuk. És az öntet, hát az maga a zöld varázslat! Ezt nem lehet nem kipróbálni, olyan tökéletes. A színei, az ízei, az állaga mind-mind olyan harmóniát hoz létre, hogy azt csak az értheti meg, aki már belekóstolt! :)
Egy ilyen spirálozót konyhafelszerelési boltokban vagy a netről megrendelve szerezhetünk be. Persze, ha olyan szerencsések vagytok, mint én, akkor a barátnőtök lep meg egy ilyen csodaszerkezettel.
Hozzávalók a salátához:
- 2 db szép, egészséges répa
- 1 közepes cukkini
- 2 db nagyfejű retek
- 1 csomag bazsalikom levél
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. cayenne bors vagy chili pehely
- 1/2 tk. őrölt édesköménymag (sima k9mény is megteszi)
- só és bors
A zöld csoda öntethez:
- 1 avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve
- 1 cs. petrezselyem vagy koriander
- 1 hegyes zöldpaprika (elhagyható)
- 1/2 dl víz
- 1/2 dl olívaolaj
- só
- 5 dkg pisztácia (elhagyható)