Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egyenlő jogokat a spenótnak!

Friss spenót joghurttal és krémfehér sajttal

2016. április 28. - Heni süt neked

 A dolog nagyon egyszerű. Beszerzel friss spenótleveleket. Joghurttal, krémfehér sajttal ízesíted. Nem rántod be. És máris el tudsz szakadni a "pfújj, spenót" beidegződéstől. Igen, nagyon megosztó kaja, ez tény. De miért is? Van akinek gyerekkori rossz emlék miatt (menza, rántás csomók és lisztíz, rosszabb esetben homok sercegése a fog alatt), de van, akinek csak zsigeri ellenállása van anélkül, hogy megkóstolta volna, esélyt adva magának ezzel, hogy természetes vitaminforráshoz (vas) juttassa szervezetét egy olyan étellel, ami szerintem kifejezetten ízes, főleg fokhagymával. Hiszen ők ketten (spenót-fokhagyma) régi spanok és nagyon bírják egymást. Tökéletes kiegészítői egymásnak. Na, jó. Persze vannak, akik hiába kóstolták, nem szeretik. De ez bármelyik étellel előfordulhat. Szóval szerintem kezdjük már el rehabilitálni ezt a sokféleképpen elkészíthető zöldséget. Illetve bocs, elkészíteni nagyjából csak egyféleképpen lehet, viszont felhasználási módja végtelen. Lássuk csak: spagettihez, pesto helyett, töltelékként vega lasagne-hoz, lepényekhez, töltött leveles tésztákhoz, levesnek, szendvicskrémnek, szóval bármihez szinte, csak ízesíteni kell tudni. Alap pl. a szerecsendió, ami nagyjából a fokhagymához hasonló szerepet tölt be egy spenót életében. Nélkülözhetetlen! Tehát essünk neki, próbálgassuk, ízlelgessük, jó lesz nekünk! Higgyétek el. 

Kezdhetjük azonnal ezzel az alap cuccal, kicsit megbolondítva, csak hogy elszakadjunk a rögvalótól.

spenot_joghurttal.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 kg friss spenót 
  • 2 dl sűrű (görög) joghurt
  • 5 dkg dán krémfehér sajt (vagy feta)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • kevés chilipehely (opcionális)
  • pár csepp olaj
  • 5 dl zöldség alaplé vagy víz

Elkészítése:

Alaposan mossuk át a homoktól és egyéb szennyeződésektől a leveleket. Majd egy száraz konyharuhában (vagy saláta centrifugában) szárítsuk meg,hogy az olaj ne prüszköljön össze-vissza, amikor beletesszük. De előtte még egy magasfalú serpenyőben az aprított fokhagymát futtassuk meg az olajon, épp csak ízesítsük meg vele. Óvatosan és kevés ideig, nehogy megégjen, és megkeseredjen. Ekkor dobjuk rá a spenótot, ami először soknak fog tűnni, de nagyon hamar összeesik. Direkt nem írtam, hogy szabadítsuk meg a szárától, mert hogy én nem szoktam. Két okból is:az egyik, hogy úgyis pürésítjük, a másik, hogy a szárában sok tápanyag van, mint minden gyökérben, szárrészben, így nyugodtan főzzük csak bele. Fűszerezzük sóval, borssal és lehetőleg frissen reszelt szerecsendióval (mindig a frissen őrölt/reszelt a legjobb a fűszereknél). Öntsük fel az alaplé felével, majd botmixerrel pürésítsük. A maradék levet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy lássuk mennyit bír még el anélkül, hogy levessé válna. (Ha mégis híg lett, akkor egy kevés étkezési keményítővel be tudjuk sűríteni -kiveszünk egy kevés levet az edényből és 1-2 tk. keményítőt feloldunk benne, majd visszaöntjük az egészhez.) Keverjük hozzá a sűrű joghurtot. 

Tálaláskor morzsoljuk rá a sajtot és hintsük meg egy csipet chilipehellyel, ami egy kis életet, egy kis tüzet ad neki.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr328635654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása