Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az én sós petit pitéim

2016. május 27. - Heni süt neked

Szóval az úgy esett, hogy a hűtőben árválkodott 2 cukkini, és találtam a krumplis dobozban egy kósza édeskrumplit is. Egy olyan kis aranyos darabot. Amivel önállóan semmit nem tudtam volna kezdeni, ahogy a cukkinikkal sem. Így villant be az ötlet, hogy készítek egy finom, különleges pitét az alapanyagokból úgy, hogy közben egészséges is legyen, zamatos legyen, kedvemre való legyen. Ebből lettek az én kis drága (petit) pitéim, amiket muffin sütőformában készítettem el, olaj nélkül, tök egészséges kivitelezésben. Az eredmény szerintem magáért beszél, az ízét a kép nem adja vissza, pedig hidd el, isteni lett. Tehát: szerintem ki kell próbálnod a full-os élmény miatt. Szerintem.

kis_pitek3.jpg

Hozzávalók:

  • 2 kisebb db cukkini
  • 1 kis darab batáta (édeskrumpli)
  • 5 dkg parmezán (vagy vmi kemény sajt)
  • 1 tojás
  • só, bors
  • friss kakukkfű, rozmaring

 

kis_pitek1.jpg

Elkészítése:

A sütőben héjastól félig megsütöm a batátát. Nem kell teljesen puhára. Ezalatt a cukkinit lereszelem nagylyukú reszelőn, sózom és hagyom állni, hogy kiadja a levét. Közben előkészítem a többi hozzávalót. A sajtot is lereszelem (vagy aprítógépben morzsás állagúra őrlöm), felvágok 2 ág kakukkfüvet és 1 ág rozmaringot apróra, persze csak a leveleket.

Ha megsült félpuhára az édeskrumpli, akkor szedjük le a héját és tegyük a sajt mellé az aprítógépbe, keverjük jól össze (persze egy villával is megoldható). Adjuk hozzá a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk és ezzel össze is állt az egyik pite alap. A sütőt ne kapcsoljuk ki!!!

A cukkini ennyi idő alatt levet engedett, amit jól kicsavarunk a kezünkkel és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, sózzuk, borsozzuk, és a kakukkfűvel fűszerezzük. A tojás fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a cukkinihez keverjük. Kész a második pite is. Persze még ki kell sütni. 

Egy muffin sütőformát nagyon vékonyan, de alaposan kiolajozunk, és egy evőkanál segítségével beleadagoljuk a batátát, amit jól nyomkodjunk le, járjunk el így a cukkinivel is. 

Helyezzük a sütőbe, és 180 fokon 25-35 percig süssük, amíg ropogós nem lesz a teteje. Ezzel el is készültek a mennyei kis pitéink. Minimális kalória, maximális élvezet. Gyereknek, felnőttnek tálalva nagy sikereket zsebelhetünk be. Kínálhatunk hozzá görög joghurtból készült különféle dippeket (mártogatóst). Natúrt vagy egy kis citrom lével és a citrom reszelt héjával, valamint pár csepp extra szűzolívaolajjal felturbózott fajtát (ez nagyon friss, üde íz), de ketchup-pel dúsítva is csodás a joghurt, sőt különféle friss fűszernövényekkel is gazdagíthatjuk. Széles a lehetőségek tárháza. Csak hagyatkozzunk a megérzéseinkre, hogy mit mivel ennék, ízlelnénk szívesen!!

Jó étvágyat hozzá!

 

kis_pitek2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr448742572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása