- 3 ek olívaolaj
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 db sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 nagyobb friss cékla
- 2 dl céklalé
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szár friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- 15 dkg fekete (beluga) lencse (lehetőleg egy éjszakára beáztatva)
- 1 l zöldségalaplé
- 2 ek balzsamecet
- só, bors
- 2 ek vaj (opcionális)
Tegyük bele az apróra felvágott fokhagymát, majd öntsük hozzá a beáztatott lencsét, valamint a fűszereket. Pirítsuk tovább 2-3 percig, majd öntsük fel az alaplével. Hagyjuk felforrni, majd fedjük le és vegyük le takarékra a hőt. 30 percig hagyjuk párolódni együtt az összetevőket.
Félóra elteltével adjuk hozzá a céklalevet, és még további 15 percig pároljuk a zöldséges lencsét puhulásig. Ha ezután úgy tűnik, hogy sok lé maradt rajta, akkor fedő nélkül, magasabb hőfokon pároljuk el a szaftot. Ez persze nagyon egyéni megítélés, kinek mi a szaftos. Én például szeretem, ha van egy leve is, de ha valaki szárazabban szereti, az járjon el a fenti módon.
A végén keverjünk bele vajat, ettől nagyon krémes és nagyon finom lesz az eredmény.De ez már tényleg csak hab a tortán.
Ahogy már említettem tálalhatjuk magában (isteni), vagy sült hússal, hallal, netán pirított gombaszeletekkel, esetleg kecskesajtot is morzsolhatunk a tetejére.
Valóban mennyei eledel!
Jó étvágyat hozzá!