Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Amikor a cékla szerelembe esik a lencsével

2016. június 06. - Heni süt neked
A cékla és a lencse házassága az égben köttetett. Ez már tuti. Ez a két összetevő külön-külön is csodás, na de együtt. Egyszerűen kétség sem férhet hozzá hogy ez, így egy szuper párosítás. A cékla földes, édes zamata feltölti a lencse alapízét, továbbá gyönyörű színt ad hozzá. A lencse ezúttal nem a megszokott barna lencse, hanem az úgynevezett beluga lencse, más néven fekete lencse, ami nevéből adódóan valóban egy apró szemű, sötét színű hüvelyes. Ma már nem ördöngösség a beszerzése, hiszen bio és/vagy  ázsiai boltokban kapható már mindenütt.
Ez az étel az ízek harmóniájáról, a színek valószerűtlen szépségéről és a textúra tökéletességéről szól. 
Ugyanakkor már szinte ciki megemlíteni, de nagyon egészséges is :) 
Sült csirkehússal/hallal avagy roston sült gombával, esetleg némi kecskesajttal egészen mesés főétel tud lenni. Kinek-kinek ízlése és habitusa szerint...

       

ceklas_lencse.jpg

Hozzávalók:
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 nagyobb friss cékla
  • 2 dl céklalé 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szár friss kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 15 dkg fekete (beluga) lencse (lehetőleg egy éjszakára beáztatva)
  • 1 l zöldségalaplé 
  • 2 ek balzsamecet
  • só, bors
  • 2 ek vaj (opcionális)

 

Elkészítése: 
Egy vastagfalú edényben melegítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékletre. Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, répát, céklát és szárzellert, majd pirítsuk kb. 5 percig, amíg össze nem esik kicsit.
Tegyük bele az apróra felvágott fokhagymát, majd öntsük hozzá a beáztatott lencsét, valamint a fűszereket.  Pirítsuk tovább 2-3 percig, majd öntsük fel az alaplével. Hagyjuk felforrni, majd fedjük le és vegyük le takarékra a hőt. 30 percig hagyjuk párolódni együtt az összetevőket.

Félóra elteltével adjuk hozzá a céklalevet, és még további 15 percig pároljuk a zöldséges lencsét puhulásig. Ha ezután úgy tűnik, hogy sok lé maradt rajta, akkor fedő nélkül, magasabb hőfokon pároljuk el a szaftot. Ez persze nagyon egyéni megítélés, kinek mi a szaftos. Én például szeretem, ha van egy leve is, de ha valaki szárazabban szereti, az járjon el a fenti módon.

A végén keverjünk bele vajat, ettől nagyon krémes és nagyon finom lesz az eredmény.De ez már tényleg csak hab a tortán.

Ahogy már említettem tálalhatjuk magában (isteni), vagy sült hússal, hallal, netán pirított gombaszeletekkel, esetleg kecskesajtot is morzsolhatunk a tetejére.

Valóban mennyei eledel!

Jó étvágyat hozzá!

 

Details

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr418718040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása