Lehetnék nagyképű és mondhatnám, hogy ez az édesség olyan finom, hogy még a föld is kimozdul sarkából. De nem. Nem leszek nagyképű. Ez a süti egyszerűen csak csodás. Mennyei. Isteni. A nevét viszont nem finomságáról, hanem kinézetéről nyerte, hiszen úgy néz ki, mintha a magasból lenéznénk a földrengés utáni helyre. Az Államokban létezik ez a sütifajta, az ún. "earthquake cake". Tipikusan a csúnya, de finom kategória. Illetve pontosítok: Extrém ÉS finom ez a diós, kókuszos, kakaós fincsiség.
De döntsétek el el ti:
Hozzávalók:
a tésztához:
- 15 dkg cukor (vagy ennek megfelelő eritrit)
- 25 dkg liszt (gm diétában Schar liszt mix)
- 3 ek natúr kakaópor
- 2 dl tej (lm diétában ennek megfelelő tej vagy növényi tej)
- 1 csipet só
- 1, 5 tk sütőpor
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 2 dl forró víz
plusz
- 10 dkg kókusz reszelék (kókusz forgács még jobb)
- 10 dkg tört csokoládé
- 10 dkg aprított dió
a krémhez:
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 25 dkg krémsajt (mascarpone) - (lm diétában: Arla vagy Philadelphia márkájú lm krémsajt)
- 15 dkg cukor (vagy ennek megfelelő eritrit)
- 1 tk vanília aroma
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit olajozzunk és lisztezzünk ki. Szórjuk rá a kókusz reszeléket, valamint aprított diót. Egy keverőtálban öntsük össze az összes alapanyagot, ami a tésztához szükséges. Kézi mixerrel 2-3 percig dolgozzuk össze az egészet. Erre szórjuk rá a csokidarabkákat. A nyers tésztát öntsük a tepsiben lévő kókuszos, diós mixre és a legvégén öntsük a tetejére a forróvizet.
Egy edényben olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a krémsajtot, mindezt alacsony lángon. Édesítsük cukorral vagy eritrittel. Keverjük habosra, majd vegyük le a tűzről. Alaposan keverjük össze a vaníliával. Ezt a fehér krémet öntsük a tésztaalap tetejére és egy kés hegyével rajzoljunk bele széles "S" vonalakat. Süssük készre 35-45 perc alatt. Akkor van kész, ha már nem mozog a tepsiben, mint a puding. Érdekes módon a fehér krém kissé lesüllyed, míg a diós kókusz megemelkedik az aljáról, köszönhetően a forró víznek. A tészta teteje enyhén ropogós, belül azonban omlós, puha és mennyei. Minden további már csak extra élvezet. Például ráharapni egy darab olvadós csokikockára...
Hagyjuk 10 percig pihenni tálalás előtt. Ha maradna, akkor ajánlott hűtőben tárolni.
Jó étvágyat hozzá!