Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Kínai saláta meleg napokra

2016. augusztus 08. - Heni süt neked

Már többször bebizonyosodott, hogy nem kell kínaiba menni kajálni, ha az ember kínai ízekre vágyik. Sőt. Azt már régóta tudjuk, hogy az a kínai ételkínálat, ami szinte minden sarkon megtalálható már, köszönő viszonyban sincs az eredeti ízekkel. Magyarosítják a zamatokat, a hozzávalókat, a mi szájízünk szerint főznek, állítólag a mi igényeink szerint. Persze, ha autentikus ízekre vágyunk, azért meg lehet találni azokat a helyeket, ahol valódi kínai konyha szerint főznek. Ha csak egyet kell mondanom, akkor Wang mester az, akit jó szívvel tudok ajánlani.

ki_nai_sala_ta3.jpg

De térjünk vissza a mi kis salátánkra. Megint csak azt mondom, hogy pikk-pakk elkészül. Az alapanyagok (ma már) könnyen beszerezhetőek Ázsia boltokban (ez is már szinte minden utcában van).

kinai_salata_fuszerek.jpg

Az itt felhasznált kínai zöldbabot (hosszú változat) egyre több piacon  be lehet szerezni, de ha mégsem, hát a zöldhüvelyű magyar is abszolút megfelelő hozzá. 

kinai_salata.jpg

De lássuk a kész eredményt:

ki_nai_sala_ta2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kínai hosszú zöldbab (vagy magyar zöldhüvelyű, zsenge zöldbab)
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 ek világos szójaszósz
  • kevés Sriracha szósz (csípős)
  • 1 tk. szezámolaj (nagyon erős aromája van, tényleg csak pár csepp kell!)
  • 2-3 ek. rizsecet (almaecet is tökéletes)
  • 2-3 ek. sweet chili sauce - édes chili szósz - opcionális
  • (ízlés szerint kevés cukor vagy édesítő)

kinai_salata1.jpg

Elkészítése:

Vágjuk fel laskára (hosszanti irányban) a lilahagymát, sózzuk le és tegyük félre. Tegyünk fel egy lábos sós vízet forrni. A babot vágjuk 3 felé és tegyük bele a vízbe. 2 perc után vegyük ki egy szűrőkanállal és hideg víz alatt öblítsük le egyszer és gyorsan. A sárgarépát egy zöldség hámozóval vágjuk fel csíkokra. Szép vékony lapokat fogunk kapni. Ezt egy éles késsel még csíkozzuk fel hosszában. Ezt is tegyük bele a forrásban lévő vízbe és szintén 2 perc után hűtsük le gyorsan hideg, folyóvíz alatt. Így nem fő tovább a zöldség, már nem nyers, de még nem főtt szét. Olyan ress, harapnivaló az állaga. Egy mélyebb keverőtálba tegyük bele a zöldbabot és a répát, majd az ez időre levet engedett, kissé megpuhult lilahagymát is keverjük a zöldségekhez, de előtte nyomkodjuk ki kissé a levét. Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket, szószokat, majd öntsük az egészet a saláta tetejére. Keverjük össze alaposan és már tálalhatjuk is.

Önmagában kitűnő vacsora, de húsevők köretként is felhasználhatják. Vegáknak zöldségfasírttal kitűnő fogás lesz ebédre. Vendégvárónak sem utolsó.Üdítő, friss, zamatos, ropogós.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr238955044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása