Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ebéd és desszert egyben...

ez a clanger (klengör)

2016. augusztus 17. - Heni süt neked

A clanger egy omlós tésztában megsütött, egyik részében sós, a másik részében édes töltelékkel készült finomság. Alapvetően a földeken dolgozó férfiaknak készítették az asszonyok, hogy legyen tartalmas, finom ebédjük, amit melegen (ha a feleség vitte ki ebédidőben) vagy hidegen, (amikor még reggel pakolja el a férfi) fogyasztották. Mindkét állapotában isteni. A sós töltelék egy hússal, hagymával és krumplival készült ragu, míg az édes része általában sült almás verzióval készült. Ez akkoriban a legegyszerűbb étel volt, mert egy gazdálkodónál mindig volt otthon sonka, hagyma és krumpli - ami a szaporító anyag volt, hogy azért ne kelljen túl sok húst elhasználni - , no és persze alma és cukor is. 

Színt vallok. Akkor kezdtem el érdeklődni a gasztronómia iránt, akkor kezdtem el kísérletezgetni, amikor magával ragadott egy, az ételt és a főzést egyszerű, ízes dolognak és nem valami úri huncutságnak megmutató szakácsokkal találkoztam a tv-ben. Ők voltak Jamie Oliver és Nigella Lawson. Csüggtem rajtuk. Mindez idestova 15-20 évvel ezelőtt volt, az akkori Spektrum csatornán, ahonnan mindig sűrűn jegyzeteltem egy kis könyvbe a számomra nagyon izgalmas recepteket (ezek a jegyzetek ma is megvannak). Ne csodálkozzunk a jegyzetelésen, hiszen az ezredforduló környékén az internet még nem az volt, mint ma. Nem találtunk meg mindent azonnal, hiszen nem volt még Google sem. A lényeg, hogy nagy hatással volt rám ez a két zseniális ember. Itt szerettem meg az angol konyhát, ami valljuk be, nem annyira csábító alapjáraton. Pedig van benne furfang, zamat és titok is. Ha a megfelelő ételt választjuk, a megfelelő ember tolmácsolásában.

A clanger, amit ma itt ajánlok, egy nagyon finom, kitűnően csomagolható, laktató, zamatos, felnőtteknek borral (is) mennyei vacsora, gyerekeknek ebéd, vagy akár az iskolába is kitűnő uzsonna.

Tökéletes, ahogy a sós főétel után egyből haraphatunk is az édes, omlós, gyümölcsös tésztába. Ez a finomság ebéd és desszert is egyben. Egy igazi jolly joker.

Higgyétek el, mindenki imádni fogja.

clanger1_1.jpg

 

a sós töltelékhez:

  • 2 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk zsálya
  • 20 dkg füstölt sonka vagy bármilyen hús (csirke, marha, sertés - akár megmaradt sült hús)
  • 1 ek vaj vagy margarin
  • 2 db kisebb krumpli
  • só, bors
  • valami csípős krém (chili) - opcionális

az édes töltelékhez:

  • 2 db alma
  • 2 ek cukor vagy eritrit
  • fél citrom héja és leve
  • 1 ek. mazsola

továbbá:

  • 1 tojás
  • kész, friss linzer tészta (pl. Tante Fanny) vagy Mester család gm leveles tésztája
  • kenéshez víz

 

Elkészítése:

Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk fel kisebb kockákra. Tegyük fel főni 5 percre. Egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk meg a nagyobbra felkockázott hagymát, tegyük hozzá a fokhagymát, de ne hagyjuk megbarnulni, se a hagymát, se a fokhagymát! Adjuk hozzá a felkockázott sonkát és a ressre főtt burgonyát, pirítsuk össze az egészet, majd tegyük bele a zsályát és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a csípős krémet. Addig süssük, amíg az összes esetlegesen keletkezett lé elpárolog.

Újrahasznosításra is alkalmas, hiszen ha megmarad bármilyen sültünk, vagy ragunk, szaftos húsunk (ezeket szaft nélkül töltsük majd be), tökéletes töltelék lehet.

Ha ez elkészült, hámozzuk meg az almákat, vágjuk fel kisebb kockákra, és öntsük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a mazsolát a cukrot, és a citrom reszelt héját és levét.Keverjük jól össze.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha ezzel is elkészültünk, terítsük ki a tésztát, és vágjuk félbe. Két nagyobb téglalapot kapunk, amiből pont kijön a két töltött tésztánk. A hosszabbik feléről vágjunk le egy 2 cm-es részt, mindkét téglalapról. Ezzel a tésztadarabbal fogjuk elválasztani a sós részt, az édestől.

Képzeletben felezzük el keresztben a tésztalapokat, majd tegyük a téglalap egyik felének 2/3-ad részébe a sós tölteléket, válasszuk el a tésztadarabbal, majd az 1/3-ad részbe tegyük az édes tölteléket. Egy kevés vízzel kenjük körbe a téglalapokat. Ezután hajtsuk rá a másik felét a linzertésztának. Ugyan így járjunk el a másik tésztadarabbal is. Egy villával nyomkodjuk körbe a tésztát, hogy lezárjuk a batyukat. A felvert tojással kenjük le az egészet és tegyük be az elmelegített sütőbe  ahol kb. 45 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.

Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr658904158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avocado Diaboli 2016.08.18. 07:49:58

Nehez elkepzelni a sos es edes valtozatot egy tesztaban, de a toltelek izgalmasan hangzik - en kulon-kulon sutnem meg.

motoroskonyhaja 2016.08.20. 16:17:31

@Avocado Diaboli: Régen a brit munkásosztály és a parasztok napi eledele volt, sajnos napjainkra kezd kikopni az ottani köztudatból is. Ezért is örültem, hogy ez a cikk megjelent. Pont az a lényege, amit Heni is írt: kis helyen komplett ételt ad az embernek, sokszor maradékból, praktikus, laktató, finom, egyszerű.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.08.20. 16:22:25

@motoroskonyhaja: köszönöm :) pont emiatt is készítettem. ahogy írod is (és ahogy én is jeleztem), kitűnő ebéd, vagy a gyerekeknek uzsonna. lehet kisebb, nagyobb méretben is készíteni. és kitűnően eláll, akár 2-3 napig is, max. csak meg kell melegíteni. tehát előre is elkészíthetjük...
süti beállítások módosítása