Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Karamellás kókuszropogós

2016. augusztus 27. - Heni süt neked

Néha nagyon jólesik egy kis nassolni való. Ami gyorsan elkészül és kielégíti azt az igényünket, hogy a tv előtt ülve vagy egy baráti társaság beszélgetésének kísérője legyen. Pontosan ilyen ez a karamellás kókuszropogós. Annyira édes, amennyire kell, nem gejl, roppanós, omlik a szájban, egy-két falatnyi méretű. Szóval egy igazi nasi. Bármikor, bármilyen alkalommal megállja a helyét. Szuper vékony, szuper ropogós!!!

karamellas_kokuszropogos1.jpg

Hozzávalók:

  • 7 dkg vaj (vagy margarin, esetleg kókuszolaj)
  • 5 dkg (barna) cukor (vagy eritrit)
  • 4 ek méz (vagy juharszirup)
  • 4 ek liszt (vagy rizsliszt, esetleg magliszt)
  • 1+1 ek kókuszreszelék
  • pár csepp citromlé

karamellas_kokuszropogos.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyük egy vastagfalú edénybe a vajat, cukrot és a mézet. Melegítsük össze alacsony lángon az egészet, amíg a cukor el nem olvad teljesen. Ez kb. 10 perc. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor kikristályosodik a cukor és nem lesz egynemű, selymes karamella belőle! 

Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk 2-3 percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a lisztet, és 1 evőkanál kókuszreszeléket, majd csepegtessük rá a citromlevet, végül alaposan keverjük össze.

Terítsünk sütőpapírt a tepsibe és egy teáskanállal  "cseppeket" helyezzünk rá. Figyeljünk arra, hogy ezek szét fognak terülni, tehát hagyjunk helyet 2 csepp között!  

karramellas_kokuszropogos.jpg

Tegyük be az előmelegített sütőbe 10-15 percre az adott 180 fokon, illetve addig, amíg szép aranybarnán nem terül szét a tepsiben, és ropogós nem lesz. Nézzünk rá, nehogy megégjen! Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a tetejét egy-egy kávéskanálnyi kókuszreszelékkel. Hagyjuk a tepsiben, amíg a kókusz belesüpped, beleolvad a sütibe, majd tegyük át egy rácsra, amin kényelmesen ki tud hűlni. Ez azért szükséges, mert ezzel a rácson hűléses módszerrel az alja is ropogós lesz, nem punnyad be a hőtől a papíron.


karamellas_kokuszropogos2.jpg

Ha teljesen kihűlt, akkor egy könnyen törhető, ropogós cuccot kapunk, tehát óvatosan bánjunk vele! Amennyiben jó sokat készítünk belőle, akkor javaslom, hogy egy jól zárható dobozban vagy csatos üvegben tároljuk, lehetőleg légmentesen.

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6011069634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása