Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Marhalábszár ragu sok-sok zöldséggel

2016. szeptember 25. - Heni süt neked

 Egy kellemes őszi napon, egy kellemes őszi étel. Mi más? :) 

Tartalmas, harmonikus ízek, sok-sok zöldség és főtt marhalábszár, ami ha teljesen puhára fő, csak úgy omlik szájban. Utána szinte összeragad a finom, cupákos daraboktól, amik különösen élvezetessé teszik ezt a húsfajtát. És igen, a lábszár nem csak pörköltnek csodás. Egy egyszerűen fűszerezett ragu is mennyei belőle. Mert itt a hús maga a lényeg. A többi csak körítés. na, de milyen!!! 

Ami még különleges aromát ad neki, az az öntöttvas lábosban való készítés. Például a sütőben. Így teljesen összepárolódnak az ízek anélkül, hogy egy csepp is elpárologna a csodás szaftból.

zoldseges_marhalabszar3.jpg

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg marhalábszár
  • 1 db édesburgonya
  • 6-8 db parázsburgonya (vagy 2-3 közepes és felkockázott burgonya)
  • 3 db szárzeller
  • 3 db sárgarépa
  • ízesítőnek egy kis darab füstölt oldalas - opcionális
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • só, bors
  • 1 ág friss rozmaring
  • kevés friss kakukkfű
  • 3 dl bor - jelen esetben rosé
  • kevés zsiradék

zoldseges_marhalabszar.jpg

 Elkészítése:

Tegyük az edénybe a zsiradékot, majd a felkockázott húst, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott hagymát, szárzellert és répát. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a tetejére a kis darab füstölt oldalast és a babérleveleket. Öntsük fel a borral. Tegyük a 200 fokon előmelegített  sütőbe és süssük-főzzük bő másfél órán át. Majd vegyük ki és adjuk hozzá a burgonyát. Tegyük vissza a sütőbe. 20 perc után újból vegyük ki a sütőből és tegyük bele a felkockázott batátát. 

zoldseges_marhalabszar1.JPG

Miután ez nagyon hamar megpuhul, ezért ezt kell legutoljára hozzáadni. Mikor visszahelyezzük a forró sütőbe, 5 perc után lezárod és benne hagyod az edényt. A meleg gőzben pont annyira lesz puha, amennyire kell. A bor finoman hozzásimul az ízekhez, a zöldségek kellemesen puhák, a hús ragacsosan csodás, a friss zöldfűszerek megbolondítják az egészet. És végül a füstölt íz dob rajta még egyet. Nem tolakodó zamattal, épp csak egy kis plusz aromával.

Hozzávetőlegesen 10 perc után már tálalhatjuk is. Egy kevés olívaolaj a tetejére megkoronázza az egészet.

zoldseges_marhalabszar2.jpg

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr211739203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása