Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mascarponés, fűszeres karfiolkrém

2016. november 27. - Heni süt neked

Amikor a hűtőd meglepetéseket rejt, az tényleg priceless! Már majdnem megfeledkeztem egy jóképű karfiolról a zöldséges ládában, amikor egy padlizsán  társaságában felfedeztem. A hűtő polcán figyelt féldoboznyi mascarpone. Ekkor bevillant a megoldás: karfiolos-padlizsános krém, finom, erőteljes fűszerekkel, hiszen a zöldségek jelen esetben nem rendelkeznek túl markáns ízvilággal. 

Egy finom mártogatós, avagy szendvicskrém lehet ily módon belőle. Friss bagettel, zöldségekkel, vagy épp melegszendvicsnek, reszelt sajttal a tetején. Igazán pazar lett, azt kell, hogy mondjam. Kitűnő reggelinek, uzsonnára, vacsorára, de vacsi után répát vagy szárzellert mártogatva ebbe a dipbe is mennyei.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 db padlizsán - opcionális
  • 2 ek mascarpone - lm diétában lm natúr sajtkrém (pl. Philadelphia)
  • 1 cs. újhagyma zöldjével együtt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, citrombors, római kömény, chili pehely, friss bazsalikom
  • 1 kevés vaj/margarin/olívaolaj
  • pár csepp citromlé

Elkészítése:

A karfiolt szedjük apró rózsáira, a padlizsánt kockázzuk fel kis darabokra, majd kevés vajon kezdjük el dinsztelni. Adjunk hozzá kevés (0,5 dl) vizet is, vigyázzunk, hogy ne legyen igazából lé alatta, csak annyi ami meggátolja, hogy odakapjon. Sózzuk, fűszerezzük a (citrom)borssal, római köménnyel, chili pehellyel, nyomjuk bele a fokhagymát és adjuk hozzá a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát.10 perc után, ekkora már nagyjából megpuhul, kezdjük kicsit lepirítani. Hagyjuk kihűlni. Egy krumplinyomóval nyomkodjuk át, hogy rusztikus, enyhén krémes, de még darabos állagú legyen a sült zöldségünk. Persze aki akarja, botmixerrel is pürésítheti, bár én jobban szeretem ha ráharapok a zöldségdarabokra. Ezután keverjük hozzá a mascarponét, adjunk hozzá pár csepp citromlevet (ettől kel igazán életre). Legvégül tegyük bele az apróra vágott friss bazsalikomot.

El is készültünk az egyszerű és fenséges krémünkkel. Jó étvágyat, friss kenyeret kívánok hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2611998816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása