Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Alma cideres, almás-hagymás chutney

2016. december 08. - Heni süt neked

Hívhatjuk fűszeres lekvárnak is, de azért mégis nevezzük a nevén, hiszen így híresült el. CHUTNEY. Egy igazi finomság. Fűszeres, édes-sós-savanyú-pikáns. Meglehetősen gyorsan elkészül. Mennyei kiegészítője sülteknek, grillezett húsoknak, zöldségeknek, sajtoknak. De akár vajas kenyérrel is csodás. És JÖNNEK AZ ÜNNEPEK!!! Ajándéknak is kiváló, de az ünnepi asztalhoz is nélkülözhetetlen. Szerintem... :)

almas-hagymas_chutney1.jpg

Hozzávalók 4 db 2,5 dl-es üveghez:

  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 0,7 kg savanykás alma (nettó súly - pucolás után)
  • 10 dkg mazsola
  • 1-2 db chili paprika - opcionális
  • 2 ek fahéj
  • 6-7 szem tört szegfűbors
  • 1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 ek őrölt bors
  • 15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
  • 2 ek só
  • 3 dl alma cider - vagy 2 dl almaecet (mézes)
  • 1 dl olaj

almas-hagymas_chutney.jpg

Elkészítése:

A felhevített olajra tegyük rá a laskára vágott hagymát és dinszteljük meg kissé, olyan üvegesre. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a megpucolt, felkockázott almát. Keverjük jól össze, majd öntsük fel a ciderrel, édesítsük és fűszerezzük a lereszelt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, megtört szegfűborssal. Adjuk hozzá a mazsolát is. Forraljuk fel, de közben sűrűn kevergessük, hogy ne kapjon le az alja. Majd vegyük takarékra, tegyük bele a chilit és főzzük lekvár sűrűségűre. Ez kb. egy óra. Tegyük steril üvegekbe. Legjobb mosogatógépben kifőzni őket. Kamrában, spájzban évekig, felbontás után hűtőben hetekig eláll. Ha kitart.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8812028791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása