Ugye tudjuk, hogy van élet a rántott gombán és a gombapörköltön túl is gombafronton? Ahogy halat, úgy gombát sem eszünk eleget, pedig ennek a zöldségnek ezer fajtája van, millió egy elkészítési módja, és mindegyiknek szinte más és más textúrája, zamata. Egy biztos, szivacsos szerkezete mindegyik típusnál lehetővé teszi, hogy úgy ízesítsük.ahogy csak úri kedvünk tartja. Most a portobello gombát mutatnám be, ami - ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor - nagyra nőtt, tenyérnyi csiperke.
Ahogy a többi gombánál, úgy itt sem szabad vízben áztatni, legegyszerűbb csak áttörölni vagy maximum folyóvíz alatt gyorsan átmosni. A már korábban említett szivacsos szerkezet beszívja a vizet ha benne áll, így ez kerülendő. Ne pucoljuk meg, hisz mint sok más zöldségnél, a héjában van a legtöbb ásványi anyag, vitamin. A lemezeit se kaparjuk ki, miért is tennénk?
Három receptet mutatok most be: egy nyers salátát, egy töltött verziót és egy gombaburgert. Íme:
Az elkészítése mindháromnak nagyon egyszerű. De lássuk sorban:
1. Nyers gombasaláta
Hozzávalók:
- 3 db portobello gomba
- 1/2 db sárga és 1/2 db piros kaliforniai paprika
- 1 cs. újhagyma
- 1 vékony saláta cukkini
- olívaolaj
- só, bors
- chilipehely - opcionális
- balzsamecet
Elkészítése:
Vágjuk négybe a gombát és szeleteljük fel közepesen vékonyra (lehessen ráharapni, érezni a húsát). Sózzuk, borsozzuk, öntözzük meg olívaolajjal, a chilipehellyel és balzsamecettel (ezeket ízlés szerint). Amíg ezt hagyjuk pácolódni, addig az újhagymát karikára (zöldjével együtt), a többit vékony csíkokra szeleteljük. Bevallom, a cukkinit spirálozóval készítettem, de ennek hiányában simán csak csíkozzuk fel. Mire ezzel elkészülünk, addigra a gomba beszívta a fűszeres olajat. Keverjük össze a zöldségekkel és már tálalhatjuk is! Ha szükséges, öntsünk még rá egy kis olajat és/vagy ecetet is. A gomba íze finom zamatos lesz, a zöldséges roppanósak, a színek a nyarat idézik, szóval 10 perc alatt valami nagyon finomat alkottunk! :)
2. Töltött gomba vagyis melegszendvics...
Hozzávalók személyenként:
- 2 db portobello gomba
- 10 dkg juhtúró vagy kecskesajt
- olívaolaj
- bors
- chilipehely
- köretként egy kis római saláta és paprika csíkok
Elkészítése:
Ez a recept még egyszerűbb, mint az előző. Itt ugyanis csak egy kontaktgrillre vagy egy melegszendvics sütőre van szükségünk és az alapanyagokra. A gomba egyik darabját töltsük meg a sajttal, borsozzuk (sózni nem kell, mert a kecskesajt de a juhtúró is elég sós), szórjuk meg egy kis chilipehellyel, borítsuk rá a másik kalapot, öntözzük meg pár csepp olívaolajjal és már mehet is a grillbe. 3 perc alatt el is készül a töltött gombánk, ami igazából akár egy melegszendvics is lehet. Félbevágva, slátával tálaljuk és esetleg friss pékárúval, de ez igazán csak annak szükséges, aki mindenhez kenyeret eszik :) Szaftos, mennyei ételt készítettünk megint!
3. Gombaburger:
Hozzávalók személyenként:
- 1 db portobello gomba
- 1 zsömle vagy 2 szelet kenyér - gm diétában ennek megfelelő gm termék
- paradicsom szeletek
- lilahagyma karikák
- római saláta vagy bármilyen saláta
- dijoni mustár
- só, bors
- olívaolaj
- zsályalevél, petrezselyem, korianderlevél - opcionális
Elkészítése hasonlatos az előzőhöz. Kenjük meg a gomba mindkét oldalát olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a kontaktgrillbe (vagy süssük meg egy serpenyőben mindkét oldalán 3-3 percig, olykor nyomkodjuk le a tetejét egy fakanállal) és 3 perc alatt süssük meg a gombát. A zsemlébe tegyünk salátát, arra rá a szaftos, kicsit leveses gombát, erre a mustárt, a friss fűszernövényeket, a lilahagymát és végül a paradicsomot. Ennyi! Kész a szaftos gombaburgerünk. Az íze annyira zamatos, hogy a nagy húsimádók is könyörögnek majd a receptért.
Jó étvágyat mindhez! És ne feledjük, rengeteg variációban készíthetünk el gombákat, csak a fantáziánk szabhat határt! :)
A GOMBÁKÉRT KÖSZÖNET A BIO-FUNGI KFT.-nek!