Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Itt a kocsonya idő. Végre.

2016. december 16. - Heni süt neked

Az egy dolog, hogy hideg van, de nem csak emiatt érkeztünk el végre a KOCSONYA SZEZONHOZ! Minden adott, hogy elkészítsük ezt a megint csak megosztó ételt. Bizony, megosztó. Van, aki egyáltalán nem szereti, van, aki kimondottan imádja (ez vagyok én). Van, aki fehéren, van, aki pirosan. Van, aki cupákkal, bőrrel, mindent bele alapon, és van, aki csak színhússal, szűrten (ez is én vagyok). És ezek csak a legalapvetőbb különbségek. Szóval: kocsonya. Lehet imádni, lehet utálni, de közömbösnek maradni iránta lehetetlen. Annak, aki kipróbálná a házit, hiszen csakis ez az IGAZI, annak álljon itt a recept, ami inkább időigényes, mint bonyolult. Az idő is inkább a főzési időre, valamint a dermedési időre vonatkozik. Az elsőnél izgulunk, hogy mindent beletegyünk, ami igazán odavaló, a másodiknál pedig türelmetlenek vagyunk, mert már annyira megkóstolnánk. Épp ezért javaslom este elkészíteni, mert éjszaka a hideg kamrában, pincében, erkélyen, hűtőben - kinek, hol - , szépen megdermed, míg mi békésen alszunk. Reggel pedig máris vár minket a finom, csodás kocsonya!!!!

kocsonya4.jpg

Hozzávalók 4-6 tányérhoz:

  • 1 db sertés bőr (ez általában fel van tekerve)
  • 2 db fül
  • 3 szépen megtisztított, feldarabolt sertés láb - a hentest kérjük meg, feldarabolja!
  • 1 kisebb első csülök
  • 20 dkg sertés lapocka
  • 1 FEJ fokhagyma
  • 10-12 szem bors
  • chili paprika - opcionális
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 db babérlevél - opcionális
  • citromlé vagy ecet

 kocsonya2_1.jpg

Elkészítése:

A megmosott, előkészített húsokat tegyük egy nagy lábosba. A hagymát, fokhagymákat pucoljuk meg, és tegyük egyben a fazékba. Adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, ami bőven ellepi. Főzzük kb. 3 órán keresztül. Ekkorra minden alaposan megfő. Szedjük ki tálakba a húsokat és öntsük fel a húslével, szűrőn keresztül. Ha valaki, mint én, csak a tiszta húst szereti, akkor készítsünk ilyen tálat is. Hagyjuk hűvös, hideg helyen megdermedni, legalább 5-6 órán át. Fogyasszuk simán, de citromlével, avagy finom ecettel még pikánsabb lesz.

Kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

kocsonya1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2112041027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2016.12.16. 21:15:35

Zsíros. Emiatt nem szép! Az igazi kocsonya - most csak az esztétikájáról beszélünk - kristálytiszta, áttetsző, borostyánsárga színű. Számomra a rajta lévő zsírréteg már csak azért is értelmezhetetlen, mert teljesen függetlenül az aktuális kocsonya-recepttől, mindegyik foglalkozik azzal, hogyan és miként kell zsírtalanítani a kész levet. De aki a "zajló Dunát" szereti, a vízen úszó jégtáblákkal, és erre hajaz a kocsonyája - lelke rajta. Az íze egyébként ettől még lehet jó, de az ember a szemével is eszik. Mindenesetre ezt egy anyósnak se mutasd meg, ha jót akarsz! Békés Karácsonyt!

Sandor Szigeti 2016.12.17. 10:11:23

Ha kocsonyát csinálok, az min. 8 mélytányér. Esetleg 12. Ezt naponta enni egy kicsit unalmas, annak ellenére, hogy nagyon szeretem. Egy hét után pedig megfolyósodik a teteje, Elgondolkodtam, hogy csinálták régen, amikor hűtő sem volt és két hét múlva sem romlott meg. Egyszerű. Hogy mindkét előttem felszólalónak igazat adjak, én jó ideje már így csinálom. Van ilyen is, meg olyan is. Amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk az teljesen zsír mentes és átlátszó. Amit két hét múlva szeretnék megenni azzal a tányérokkal kezdem és csakis a tetejéről szedem a lét. Végül is a zsírral konzerválom, mint régen a sült húsokat a spájzban hűtőszekrény nélkül. Nyilván nem olyan guszta, mint a zsírmentes, de két hét múlva megint jólesik és elnézem ezt a kis esztétikai hibáját.

veterán 2016.12.17. 10:11:45

A 'vén motoros' elmondta helyettem. Amúgy a belevalók rendben vannak.

Tefan 2016.12.17. 11:19:22

@Vén motoros: Mitől lesz " borostyánsárga színű"?

Panacsa 2016.12.17. 15:27:37

Szinte tökéletes! Talán az kimaradt a receptből, hogy le kell habozni és akkor talán nem lesz annyira zavaros. Soha sem lesz borostyán színe. Ez nem " mű kaja " a városi ficsúroknak. Zsíros! Még az a szerencse, mert ha nem disznóból van, hanem zselatinnal készül...Van viszont a zsírra is megildás. Miután megfőtt, a zsír a levesünk tetején úszik. Ezt egy papír szalvétával könnyedén el tudjuk róla távolítani. A másik megoldás, hogy a már kész és megdermedt kocsonyánkról egy kanál vagy villa segítségével leszedjük. Természetesen a tetejéről, mivel szégény kocsonya a zsírrétegét minden esetben ott raktározza el!

élhetetlen 2016.12.17. 17:30:10

@Sandor Szigeti: Félre ne érts, nem cikizni akarlak, de már elég sok embernek van mélyhűtője. Az más kérdés, hogy mennyi hely van benne, az enyém még mindig a nyári spenóttal, van tele, de ha ügyeskedek kicsit, pár doboz még berakható. Egy tányérnyi adagokban rakom be a kocsonyát, műanyag dobozban. Így aztán két hét múlva is, egy hónap múlva is kivehető egy-két adag (amíg a készlet tart). Igen mikor kiolvad, szétesik, és ronda lesz, de ez csak annyi, hogy fel kell olvasztani (akár mikróban). Nem kell forralni, vagy valami, csak felolvasztani, aztán kiöntöd egy tányérba, újra dermed, és olyan lesz, mint új korában volt.

élhetetlen 2016.12.17. 17:34:44

@Panacsa: További egyszerűsítés. Felrakod a húst főni, de nem rakod bele a fűszereket. Mikor „kihabozta” magát (fél óra), egyszerűen leöntöd a vizet, de a húsdarabokat is leöblítheted, új víz, és mehetnek a fűszerek. Legalábbis ez nekem egyszerűbb. A zsírtalanítás. Jó a papírtörlő, de nem tökéletes, és elég pepecselős. Ha a tányérról szeded le, egy kicsit borzas lesz a felület, ami szintén nem baj. De akinek van valami hideg helye, az jobban teszi, ha egész fazekat kirakja este, aztán reggel egyben leszedi a zsírt. Utána felolvasztom, csontozom, tálalom.

Jossarian 2016.12.18. 09:04:06

Vegán kocsonyarecepted nincs véletlenül?

Billy Pilgrim 2016.12.18. 09:04:43

Lapocka meg csülök? Nem tudom mi a faszom ez, de hogy kocsonya nem, az biztos. Abba láb, farok, fül, esetleg pofahús kerül, semmi más.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.12.18. 19:02:37

@Jossarian: az már nem kocsonya. sőt, bár a zselatint ki lehet váltani vegán cuccal, de az egy aszpikos zöldséges lé lesz... ha érdekel, elküldöm a receptet..
süti beállítások módosítása