Hétvégén, de akár hét közben is elkészíthetjük ezt az egyszerű, omlós, nagyon finom süteményt. Ilyenkor előkerülhetnek a nyáron üvegbe zárt ínyencségek, az isteni lekvárok, dzsemek. Ehhez a finomsághoz ugyanis ez az alap. Tökéletes felhasználási módja egy régebbi, már-már beszáradt szilvalekvárnak. A lényeg, hogy könnyen, gyorsan elkészül és az egész család hálás lesz érte. De ennyivel nem ússzuk meg, mert innentől kezdve rendszeresen követelni fogják! :)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt - gm diétában pl. Schar liszt mix
- ¼ tk sütőpor
- egy csipet só
- 10 dkg zabpehely - gm diétában rizspehely vagy puffasztott rizs ledarálva
- 10 dkg cukor - vagy ennek megfelő eritrit
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg krémsajt - lm diétában pl. lm Philadelphia
- 5 dkg vaj - vagy margarin
- fél üveg lekvár (szilva, meggy, eper, málna - ami van)
- 1 ek citromlé
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze alaposan a krémsajtot, a vajat, amíg nem lesz egynemű és puha. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót, zabpelyhet, cukrot és végül a citromhéjat. Ezt is keverjük alaposan össze. Az eredmény egy morzsás állagú tészta lesz. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük bele a morzsa kétharmadát. Kicsit lapítgassuk le, majd tegyük a sütőbe 20 percre. Amíg sül, keverjük össze a lekvárt és a citromlevet. A 20 perc elteltével kenjük óvatosan ezt a citromos lekvárt a tésztára, majd szórjuk rá a maradék morzsát. Újabb 15 percet süssük, amíg aranybarnára nem sül. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra.
Jó étvágyat! :)