Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy gomba, két recept (déli tőkegomba)

2017. január 23. - Heni süt neked

Ne kérdezzétek, honnan kapta a nevét. Nem tudom. De azt igen, hogy nagyon finom az íze és sokféleképpen el lehet készíteni, Ahogy már múltkor is említettem: VAN ÉLET A RÁNTOTT GOMBÁN ÉS A GOMBAPÖRKÖLTÖN TÚL! Mégpedig csodás az az élet, ahol az ezerfajtájú gombákat ismerjük és jól (azaz helyesen) használjuk fel. Itt van mindjárt a déli tőkegomba. Ez így senkinek nem mond semmit szerintem, de ha megmutatom, akkor többeknek beugrik, hogy "ja, ez az? ezt már láttam". Csokorban nőnek, sötétbarna a kalapjuk, és vékony kis tönkjei vannak. Ízletes a húsa, mindene hasznosítható, kivétel a bocskor része, az kicsit rágós, de mivel az már úgyis nagyon az alja, azt mindenképp levágnánk.

img_0714.JPG

És akkor álljon itt két recept ebből a csodás gombafajtából. Az egyik egy könnyű, gyorsan elkészíthető különleges leves.

Ázsiai gombaleves

azsiai_gombaleves.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg déli tőkegomba
  • 3 szál újhagyma 
  • 1 szál sárgarépa
  • kevés olaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 tk halszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek édes chiliszósz
  • pár csepp lime lé
  • chili paprika - opcionális

azsiai_gombaleves2.jpg

Elkészítése:

Az olajon futtassuk meg a felkarikázott újhagymát (zöldjével együtt, de tegyünk egy keveset félre a tálaláshoz). Adjuk hozzá a kis kockákra vágott sárgarépát, kicsit pirítsuk meg, majd legvégül a kalapjaira szedett ls a tönkjeit felkarikázott gombákat dobjuk rá. Öntsük fel az alaplével, majd fűszerezzük a felsoroltakkal (kivéve a lime). Kb. 10 percig forraljuk, ennyi idő alatt el is készül. Tálaláskor frissítsük fel pár csepp lime lével, és szórjuk meg a maradék újhagyma karikákkal. Kész is a könnyű, ízletes levesünk. Ha mg pikánsabbá akarjuk tenni, akkor karikázzunk fel egy kis chilit, és azt is főzzük bele. De ez már csak tényleg olyan plusz...

azsiai_gombaleves1.jpg

A másik recept szintén ebből a gombából készült. Ez egy még gyorsabb, még egyszerűbb, ugyanakkor még különlegesebb.

Mustáros-mézes-kapros gombasaláta

nyers_gomba_salata.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg déli tőkegomba
  • 1 ek méz
  • 1 ek magos mustár (de a sima is tökéletes)
  • 1 ek almaecet
  • só, bors
  • 2 cs. friss kapor

nyers_gomba_salata1.jpg

Elkészítése:

Bizonyára sokaknak ismerős az az íz, amit leginkább az IKEA étterméből ismerünk. Ez az a bizonyos kapros pikáns szósz, amit annyira kedvelünk. Nos, ezt otthon is tudjuk reprodukálni, méghozzá a legegyszerűbb módon. Keverjük össze a mézet,mustárt, ecetet, sót-borsot, végül a felaprított kaprot. Hát ennyi. :) Isteni az íze, Ehhez már csak a rusztikusra, vagyis kisebb-nagyobb darabokra vágott gombát adjuk, kicsit hagyjuk összeérni az ízeket és már kész is vagyunk! :)

Mindkét recept szemtelenül egyszerű. A gombákat nagyobb szupermarketekben meg lehet vásárolni, de ha többet szeretnél megtudni a gombákról, a fajtákról, akkor ajánlom, látogass el ide: http://www.biofungi.hu/

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8112141085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása