Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy igazán vonzó almás csirkesaláta

2017. február 16. - Heni süt neked

Még hogy télen nincsenek isteni finom saláták? Ugyan már... Minden évszaknak megvannak a favoritjai. Nekem például ez. Egy csodás saláta, ami főétel is egyben. Laktató, ízes és csak össze kell állítani. Ráadásul újrahasznosíthatjuk a megmaradt sült húst is, hogy még véletlenül se pocsékoljunk ételt! Látványos, a szemnek is tetsző, na de az íze... hmmm... muszáj kipróbálni!

csirkes_alma_salata1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 zacskó vegyes saláta mix
  • 2-3 kisebb alma (lehetőleg különböző fajta/ízű)
  • 1 maroknyi dió
  • 1 maroknyi aszalt áfonya
  • 5-10 dkg kéksajt (pl. márvány sajt)
  • maradék sült vagy főtt csirke-, vagy sertéshús
  • 1 citrom
Öntet
  • 1 dl olívaolaj
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1,5 ek méz vagy juharszirup - illetve ennek megfelelő édesítő adott esetben
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

csirkes_alma_salata.jpg 

Elkészítése:

A maradék sült húst tépjük csíkokra, illetve ha főtt húsunk maradt, azt süssük át és úgy szedjük darabokra. A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 4-5 percig. Figyeljünk oda, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Tegyük a salátát egy nagy tálba (alapjáraton nem szoktam zacskós salátát venni, bár semmi baj nincs vele, most azonban kimondottan jó egy ilyen vegyes, mindenféle salátát tartalmazó csomag), szórjuk meg a dióval, az aszalt áfonyával és a szétmorzsolt kéksajttal. Adjuk hozzá a sült húst. Szeleteljük fel vékonyra a felezett, kimagozott almákat (ne vágd le a héját!). Citromlével öntözzük meg, hogy ne barnuljon be. Tegyük a salátához. Akkor mutat a legjobban, ha beleállítjuk szépen a salátába. És akkor jöjjön a dresszing: egész apróra vágjuk fel a fokhagymát és a lilahagymát. Egy üvegbe öntsük bele az olajat, ecetet, sót,borsot, mustárt és a mézet. Azért jó üvegbe tenni, mert lezárhatjuk a tetejét és alaposan össze tudjuk rázni úgy, hogy homogén öntetté váljanak az alapok. És nem folyik, nem fröccsen. Tálalás előtt öntsük a salátára. Nem kell összekeverni a dresszinget a salátával, elég hogy csak körbe-körbe ráöntjük, így nem fog összeesni a salátánk. Próbáljuk meg a tökéletes falatokat a villánkra tűzni: egy kis saláta, alma, sajt, dió, áfonya, hagyma és az öntet.

Pompás önmagában vacsorára, de egy finom leves után kiadós ebédet ad ki ez kettős. 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3712165977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu