Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ropogós, göngyölt hasaalja szalonna

2017. február 19. - Heni süt neked

Muszáj néha vétkezni. Nincs mese. Kellenek a bűnös szalonnák, sültek. Az ízes, ropogós mennyei csodák és földi vétkek. Ez az étel pont ilyen. Ez az, amiben elveszünk, amikor egy falat a szánkban szinte szétolvad, annak ellenére, hogy a bőre olyan ropogós, amilyen már szinte lehetetlen. Kellenek ezek a bűnös élvezetek az egészséges étkezések között olykor, hogy legyen mire fogni azokat a télen felszedett fránya plusz kilókat. Kell a léleknek, amikor ebéd közben akkora a csend, hogy az már kézzel fogható. Mert mindenki csak élvezkedik, és csak a rágcsálás, urambocsá a csámcsogás nesze hallatszik. Na, kérem szépen, ezt kínálom most ezzel a recepttel :)

 gongyolt_hasaalja5.jpg

 Hozzávalók:

  • 1 darab (kb 1,5 kg) bőrös, húsos hasaalja szalonna
  • 1 tk. kanál Tüzes Mennykő - opcionális, de nagyon ajánlott
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zöld paprika
  • 5 dkg puha aszalt szilva 
  • só, bors
  • friss rozmaring
  • 2 dl rosé - itt Nagygombos rosé cuvée 2015 
  • 2 db lilahagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés zsiradék

gongyolt_hasaalja4.jpg

gongyolt_hasaalja8.jpg

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.

Egy gyönyörű hasaalja szalonnát találtam a hentesnél. Húsos volt, szalonna volt, bőrös volt. Szóval minden olyan volt, amilyennek lennie kell. Megkértem Janit, a hentesek királyát, hogy vágja már nekem fel. Szét is vágta csodás hármas, kihajtható formára. Ez azt jelenti, hogy az alapvetően vastag, húsos szalonna egy nagyobb, vékonyabb téglalap formát öltött, amit csodásan lehet feltekerni, A hús nedvességét leitattam egy papírtörlővel, majd bekentem vékonyan a csípős szósszal. Sóztam borsoztam, megszórtam egy friss ágnyi rozmaring leveleivel. Az egyik répát zöldségpucolóval gyönyörű vékony szalagokká csíkoztam, ezt rátettem a szalonnára. Erre jött az aszalt szilva, majd a paprika (egy kicsit meg akartam bolondítani az ízét ennek a húsos szalonnának és ez sikerült is). Feltekertem és egy spárgával összekötöztem az egészet, sőt az egyik vége szélesebb volt, ezt még hústűvel is megerősítettem. Egy öntöttvas edénybe tettem, amit előtte enyhén kikentem olajjal, épp csak azért, hogy nem kapjon oda az alja, amikor elkezd sülni.Mellé szórtam a negyedelt hagymákat és a kicsit vastagabb karikákra vágott répát. Jó erősen besóztam a hús bőrét, hogy jó ropogós legyen. Felöntöttem oldalt a borral az egészet (ne a húst, mert akkor csak lemossa a sót). Fedő  nélkül tedd be a forró sütőbe 20 percre, ezalatt kicsit összekapja magát, bent tartva így a fontos aromákat. Ezután vedd lejjebb a hőt 160-170 fokra és süsd további 2-2,5 órát. Néha nézz rá, locsold meg a bőrét olykor, hogy piruljon és ropogássá süljön. Ennyi idő alatt belül puha, omlós lesz a hús, míg kívül mennyeien ropogós a bőre. Hát így...

Zelleres burgonyapürével tálaltam. Méltó társa volt ennek a zamatos ételnek.

Jó étvágyat, jó ízű bűnözést ! :)

gongyolt_hasaalja6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1312171772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása