Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ropogós, mézes-narancsos lazac

2017. március 02. - Heni süt neked

Együnk több halat! De tényleg. És még mielőtt bárki felhördülne, hogy jó, jó, de baromi drága, főleg a lazac, akkor hadd oszlassam  el ezt a tévhitet. Lehet, hogy nem tévhit, de az biztos, hogy ez így ebben a formájában nem igaz. Mármint, hogy drága. Mert számoljunk csak: habár tény, hogy kilója 4-6000 forint körül mozog, de ne feledjük, hogy 1 fő részre 15 dkg bőven elég. Jó, nem egy far-hát ár, ez igaz. De egészséges, és nagyon finom. Szerintem gyakrabban beilleszthetnénk az étrendünkbe. Ha nem is mindig lazacot, de egy jó hallelvest (nem halászlét, bár az is csodafinom), harcsapörköltet (pl. az afrikai nyúzott harcsa elég olcsó és ízletes is) vagy bármi kedvünkre valót. 

De most akkor legyen itt a lazac ideje:

mezes-narancsos_lazac1_1.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 ek vaj (de olívaolaj is tökéletes)
  • 15 dkg bőrös lazac / fő
  • 1 db narancs 
  • 3 ek méz
  • 2 ek szójaszósz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

mezes-narancsos_lazac.jpg

Elkészítése:

Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat közepes lángon. Tegyük bele bőrével lefelé a lazac szeleteket, és süssük 3-4 percig. Majd fordítsuk meg és további 2 percig süssük a másik oldalát. Öntsük bele a narancs levét, ami kb 1-2 perc forralás után redukálódik a felére. Most jön a szétnyomkodott fokhagyma. A halakat húzzuk a serpenyő szélére, majd öntsük a közepébe a mézet, szójaszószt. Keverjük jó alaposan össze, hogy elkeveredjenek az összetevők. Újabb 1 perces főzés után egy kellemes, selymes, szirupos mártást kapunk. Húzzuk vissza a lazacokat, mozgassuk körbe a serpenyőben, hogy mindenhol bevonja ez a fényes, ízes máz a szeleteket. Ezzel kész is vagyunk. A lazac átsütése tőlünk függ. Én nem szeretem, ha teljesen átsül, mert kicsit szárazabbnak érzem olyankor. Szerintem akkor jó, ha (mint a kacsamellnél) egy kis rózsaszín csík marad középen. Szóval roséra sütöm. De ez tényleg ízlés dolga...

Tálaláskor helyezzük tányérra, fűszerezzük nagyszemű tengeri sóval, persze csak óvatosan, mert a szójaszósz kellően sós már így is! Jöhet pár tekerésnyi frissen őrölt bors. Majd öntözzük meg a csodás narancsos szósszal. A tetejére szeleteljük fel vékonyra a narancs megmaradt másik felét. Leginkább rizzsel, de tésztával, esetleg párolt zöldséggel kínáljuk. Persze egy finom, kevert saláta is ideális és könnyű körete lehet ennek a gyors, zamatos finomságnak.

Jó étvágyat!!! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2912132761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.03.04. 12:38:04

Ez egy lazac teriyaki magyar módra. :o)

Kaffka Gabriella
Szerintem túlsütötted.
süti beállítások módosítása