Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Bátaszéki gulyás, a nagyanyám öröksége

2017. március 11. - Heni süt neked

Nem tudom mitől bátaszéki, de az biztos, hogy apai nagyanyám adta át anyámnak a receptet, kvázi, mint hozományt. Sok mindent nem kapott tőle szegény, de ezt igen. Kapcsolatuk tipikus anyós-meny viszony, inkább iszony volt. Navalya. Ez volt nagyanyám lánykori neve. Nyavalya Borbála. A Boriska.Többen hallani vélték a templomban, ahogy legurult egy súlyos kő róla, amint aláírta az okmányokat, immáron Ámon Gyulánéként. Sajnos a viselkedése ezután sem változott, valahogy megmaradt Navalyának. Semmi nem volt neki jó, nem igazán tudott szeretni, minden érzelmi megnyilvánulása kényszerből fakadt. Nem kedveltük egymást. De ha semmi mást nem is kaptunk tőle, ezért az egyért is köszönet jár neki. Étkezéseink alappillére lett, amit én is átörökítettem saját receptjeimbe, főzéseimbe. Szerves része ez a mindennapok ízeinek. Egyszerű, gyors és nagyon zamatos, mint az összes receptem. Egy edényes, 45 perces, csuda jó ízvilágú leves. Olyan, amire csak azt lehet mondani, hogy hmmmmmm... És most megosztom veled. Vidd hírét a világban, főzz te is bátaszéki gulyást! 

bataszeki_gulyas1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke belsőséggel együtt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 2 db krumpli
  • 15 dkg szélesmetélt - gm diétában rizstészta (metélt)
  • 1/4 fej zeller
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 (erős) zöldpaprika
  • só, bors, köménymag, babérlevél 
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek kacsazsír vagy olaj
  • 3-4 l víz

bataszeki_gulyas4.JPG

Elkészítése:

 Pirítsuk meg a zsiradékon a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a részeire vágott csirkét. Most jöhet a fokhagyma. Szórjuk meg a pirospaprikával, majd öntsük fel bőven vízzel (3-4 literrel, ez attól függ, mennyire szeretjük sűrűn a levest). Forraljuk fel, majd vegyük takarékra és gyöngyözve főzzük tovább, miközben bezöldségeljük, és tovább fűszerezzük. Ez kb. még 40 perc. Ezalatt főzzük ki a szélesmetéltet. Ha elkészült a leves, adjuk hozzá a kész tésztát (vagyis a lábasba tegyük bele z összes kifőtt tésztát.) Azért kell külön megfőzni a metéltet, mert ha belefőzzük a levesbe, akkor egyrészről felszívja az összes csodás levet, másrészről meg beleázik a tészta, ami sem ízben, sem esztétikai szempontból nm túl szerencsés. Viszont így, kifőtt állapotában már csodás és méltó helyére kerül a metélt: a levesbe! Mert ez kérem szépen pont így jó. Ettől bátaszéki, a bátaszéki...

Tálaláskor tejföllel is kínálhatjuk, de a csípős paprika, chili is kimondottan passzol hozzá.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr612309555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.03.14. 13:41:54

Magyarországon anyakönyvezhető a Henriette név? Azt hittem, csak a Henriett és a Henrietta használható.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.03.14. 13:44:09

@xyyyxyxyyxyxyyx: ezek szerint igen. :) a Henriette a francia, a Henrietta a germán, a Henriett pedig a Henriette magyarosított verziója. Szüleimtől én az eredeti, francia írásmódú nevet kaptam. Legnagyobb örömömre... :)

vozimer 2017.03.23. 10:24:41

Fűszeres, paprikás, ízlés szerint csípős is, ami nem tűnik németesnek, de ez sváb étel, az én nagyapám is otthonról hozta....A szélesmetélt szerintem tévedés, "gyufatésztát" csináltak hozzá, mint pl. a bajai hal(ász)lébe. És mindenki magának teszi bele étkezéskor, különben 1 perc alatt tésztafőzelék lenne belőle! Mindenestere imádtam gyerekkoromban. Babérlevelet biztos, h nem raktunk bele, zellert se, túl domináns íze van hozzá, és nyilván nem olajjal készült. A levének édeskésnek kell lennie a sok csonttól. De persze ahány ház, annyi szokás. Nagyon örülök, hogy más is őrzi ezt a receptet, köszi! :)

schr62 2017.04.13. 09:07:59

@Heni süt neked: bátaszéki vagyok, de erről nem hallottam, nem láttam ez valami más..
vicces..

vozimer 2017.08.14. 11:55:17

nálunk várdombi paprikás néven fut, de az tuti, h létező dolog :)
süti beállítások módosítása