Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sárgaborsó főzelék, deluxe

2017. március 31. - Heni süt neked

A főzelék minden hagyományos étkezés alapja. Kihagyhatatlan és megkerülhetetlen. Zöldségvariációk garmada áll készenlétben, hogy elkészítsük családunk kedvencét. Azonban van az a pillanat, amikor szeretnénk újítani, hogy egy alaprecept átalakulhasson valami egyedi, különleges zamattá, a már megszokott főzelékíz mellett. Ilyen ez a sárgaborsó főzelék is, ami máris 2 alapvető dologban különbözik régi társától: nincs berántva és nincs péppé főzve. És hát bevallom az ízesítése is eltér a megszokottól, de ígérem, ez esetben csak előnyt jelent! 

sargaborso_fozelek.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 bögre sárgaborsó
  • 3 bögre zöldség alaplé vagy víz
  • 3 szál újhagyma (zöldjével együtt)
  • 1 tk curry fűszerkeverék
  • 1 ek kókusztejpor
  • 2 tk hagymapor
  • 1 tk fokhagymapor
  • kevés chilipor - opcionális
  • 1 szál kolbász - opcionális
  • kevés olaj (olíva-, növényi-, vagy kókuszolaj)

sargaborso_fozelek1.jpg

Elkészítése:

Kevés, felhevített olajon forgassuk meg a feles borsót (ill. ha kolbásszal készítjük, akkor pirítsuk meg a kolbászkarikákat). Adjuk hozzá a hagyma-, és fokhagyma port (ezt már a legtöbb ázsiai boltban lehet kapni), a curry fűszerkeveréket, és a kókusztejport. Keverjük össze és öntsük fel a zöldség alaplével. Jöhet egy kis chilipor, ha szeretjük a pikánsan csípőset, ami nem erős, nem mar, de kellemesen feldobja az ételünket. Fedjük le és kb. 20-25 percig főzzük. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát is. 25 perc után zárjuk el a lángot alatta, és hagyjuk lefedve. Az állagának sűrűnek, a sárgaborsónak puhának, pergőnek kell lennie, semmi esetre sem szétfőtt pépnek. Ha még nem teljesen puhult meg a borsónk, akkor ezzel a lefedett párolással tudunk még finoman puhítani rajta. Az eredmény egy selymes, nem tolakodóan fűszeres, ámde pikáns finomság lesz. Mindezt rántás, habarás és egy gramm liszt nélkül. A curry-t érezni rajta, de nem túl markánsan. A kókusztejpor lágy és finom krémes ízt kölcsönöz a főzelékünknek. Húsevőknek kolbásszal, vegáknak nélküle javasolt (kolbásszal egy kis magyaros ízt is belecsempészünk a különlegességbe). Mindkét verzióban mennyei az eredmény. Ezt muszáj kipróbálni, annyira jó!

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8312359481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása