Tavasszal a tojásos nokedli és ecetes saláta kombó után a másik nagy kedvencem a salátafőzelék. Édesanyám készítette mindig fejes salátából, úgy ahogy csak ő tudta. Én már jégsalátából készítem, roppanósabb marad. De ízesítésében hűen ragaszkodom az eredetihez. Üde, friss íze nagyon jól jön ilyenkor. Tökéletes egy rohanós vagy épp egy, a szabadban eltöltött nap után hétvégén. Egy szelet sülttel, tojásrántottával, de önmagában is mennyei. Másik nagy előnye, hogy cca. 7 és fél perc alatt elkészül. Kell ennél jobb?
Hozzávalók 2 személyre:
- fél fej jégsaláta
- 1 cs. újhagyma (zöldjével)
- 1 csapott ek liszt - gm diétában keményítő
- 2,5 dl tej - lm diétában szója- vagy natúr magtej
- 2 ek tejföl - lm diétában lm joghurt vagy tejföl
- fél citrom leve és héja
- só, bors
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Az olajon futtassuk meg a felaprított újhagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a nagyobb kockára felvágott jégsalátát. Borsozzuk. Hintsük meg a liszttel (keményítővel), majd öntsük fel a tejjel. Hagyjuk besűrűsödni (kevergetés mellett), ezután ízesítsük a tejföllel, citromhéjjal, citromlével. Az egész 5 perc. Ne főzzük túl, hagyjuk, hogy a saláta még legyen harapható, kissé ress. Ne legyen túl szottyadt!
Jó étvágyat!