Nagyon szeretem a zsenge tököt. Párolni, főzeléknek, de leginkább töltve, jó sok kaporral. A megszokott hajó forma helyett, most vastagabb tökkarikákat vájtam ki (a kiszedett tököt is felhasználtam persze) és megtöltöttem egy isteni húsos-zöldséges-rizses finomsággal. Ebben aztán van minden, ami csak kell. Hozzá pedig egy selymes, kapros, tejfölös mártást készítettem zsenge tökből. Lehet a tököt szeretni és nem szeretni. De a tényt nem vitathatjuk el, miszerint a kora nyári időszak egyik legkellemesebb étele ez. Könnyed, mégis tartalmas, enyhén fűszeres, itt inkább a zsengeség, a krémesség, valamint a kapor frissessége dominál. És ez pont így jó, így tökéletes. :)
Hozzávalók:
- 1 kis bögre rizs
- 1 kápia paprika
- 3 szál újhagyma
- 2 db csiperke
- 25 dkg darált hús
- kevés olaj vagy vaj
- 2 zsenge tök
- 3 dl tejföl - lm diétában lm joghurt/tejföl
- 4 dl tej - lm diétában natúr magtej
- 2 csokor kapor
- só, bors
- 1 ek keményítő
- 1 csipet cukor vagy ennek megfelelő édesítő
Elkészítése:
Pirítsuk le pár csepp olajon a felkarikázott újhagymákat, sózzuk. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, az apróra vágott gombát, borsozzuk. Tegyük bele a kivájt tök húsát. Majd jöhet a hús. Miközben ezt készítjük, tegyük fel a rizst főni. Mire a hús megpirul és megsül, addigra elkészül a rizs is. Keverjük össze a kettőt. Az egyik tököt mossuk meg, és héjastól szeleteljük fel 2- 3 ujjnyi szeletekre (ne legyen vékony!). Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és tegyük előmelegített sütőbe 200 fokra. Ne feledjük, hogy már minden megsült, megfőtt, csak a tök nyers. Tehát ennek kell csak megpuhulnia. Ez kb. 20-25 perc. Ezalatt elkészíthetjük a mártást. Kevés vajon futtassuk meg a felkockázott másik tök felét (nem kell levágni a héját, mert ez még zsenge). Öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Adjuk hozzá a felaprított kaprot, és a csipet cukrot, majd a tejfölt. Egy botmixerrel pürésítsük simára. Keverjük ki a keményítőt 1 dl vízzel, majd adjuk hozzá a mártáshoz, és a maradék felkockázott tököt is. Forraljuk fel, és csak addig főzzük, amíg majdnem puha (ress) nem lesz a tök. Ne főljön szét! Tálaláskor vegyük ki a sütőből a töltött tökkarikákat és a mártással öntsük nyakon. Jócskán. Nagyon finom, nyári étel ez. Érdemes kipróbálni!
Egy pohár hideg rosé kimondottan passzol hozzá! Jó étvágyat!