Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Hűsítő sóskaleves tejszínnel, krutonnal

2017. június 14. - Heni süt neked

Semmi másra nem vágyom ebben a melegben, mint valami hűsítő, lágy ételre. Selymes, krémes levesre, amibe egy-két jégkockát beledobunk, és a mennyországban járunk. Miközben kint forróság van, ez a hűsítő ebéd helyreteszi hőháztartásunk egyensúlyát. Pikáns savanysága, amit a tejszín megreguláz, kimondottan a nyár egyik ajánlott finomsága.

spenotleves1.jpg

Hozzávalók:

  • 75 dkg sóska
  • 2 ek vaj - lm diétában margarin vagy kókuszolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek liszt - gm diétában rizsliszt vagy keményítő
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 3 dl tejszín - lm diétában lm tejszín 
  • só, bors, szecsuáni bors
  • 1 db csillag ánizs - opcionális, de erősen ajánlott :)
  • 1 ek méz
  • pár csepp citromlé
  • 25 dkg szikkadt kenyér - gm diétában gm kenyér, de el is hagyhatjuk
  • kevés olaj a kenyérre

soskaleves.jpg

Elkészítése:

Egy lábosban melegítsük fel a vajat, majd a felaprított hagymát tegyük bele. Dinszteljük puhára, de ne pirítsuk meg! Adjuk hozzá a lisztet, azt viszont kicsit pirítsuk meg. Majd öntsük hozzá a zöldségalaplevet. Fűszerezzük sóval, borssal és egy darab csillag ánizzsal. Forraljuk jól össze a levet. Most jöhet a sóska, amit előzőleg jól megmostunk, és a nagyobb, erősebb szárait levágtuk, majd nagyobb darabokra összevágjuk. Adjuk hozzá a pár csepp citromlevet és a mézet. 

Közben melegítsük elő 200 fokon a sütőt és tegyük be a tepsit, amire durva darabokra téptük a szikkadt kenyerünket, amit kevés olajjal locsoltunk meg. 15 percig süssük. Ha elkészült tegyük félre hűlni.

spenotleves2.jpg

Ha a sóskát beletettük a levesalapba, akkor jöhet a botmixer, hogy krémessé, simává pürésítsük. Szinte a forrázás után azonnal mixeljünk, így igazán friss lesz a sóska íze a levesben. Nem kell, hogy megfőljön, elég, ha csak forrázódik és összeesik.

soskaleves1.jpg

Legvégül a tejszínt adjuk hozzá, egyet rottyantsunk a levesen és kész is. Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy szükséges még kevés só vagy bors, esetleg még egy kis méz, akkor pótoljuk. Plusz egy kis pikáns fűszerezés, ha szecsuáni borsot őrlünk a tetejére.

Hagyjuk kihűlni, majd a krutonnal és 1-2 jégkockával, esetleg egy citrom darabbal tálaljuk. Jó étvágyat!

spenotleves3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8312590101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.