Hát kérem szépen! Először is lépjünk túl a behűtött dinnye sima elfogyasztásánál. Ennél sokkal több mindenre ad alkalmat ez a lédús, édes gyümölcs, mintsem hogy beskatulyázzuk egy, a legegyszerűbb lehetőségbe.
Lássuk csak a variációk tárházát!
2. Görögdinnyés gazpacho
Pár szem paradicsomot, egy fél kígyóuborkát meghámozva és felkockázva, 1 maréknyi kenyérbelet, 2 szelet dinnyebelet felkockázva, sóval, borssal, 1 gerezd fokhagymával, kevés olívaolajjal és pár csepp borcettel fűszerezve összeturmixolunk. Mentával és/vagy bazsalikommal, valamint egy kis szelet dinnyével tálaljuk! Bátrabbak egy chilit is belevághatnak :)
A titok, hogy jéghideg legyen ez a leves! Ezért tálaláskor pár kocka jeget nyugodtan tehetünk bele,nem fogja felhígítani!
3. Grillezett görögdinnye mézzel és fetával
A dinnyeszeletek mindkét oldalát egy NAGYON forró grill serpenyőben pár perc alatt megsütünk. Majd felvágjuk kockákra, adunk hozzá mézet, sót, borsot, kockára vágott fetasajtot, valamint bazsalikom leveleket felcsíkozva. Végül kevés balzsamecet redukcióval (sűrítménnyel) locsoljuk meg! Persze a sima balzsamecet is tökéletes!! :)
4. Görögdinnye salsa
Apró kockára vágjunk fel színes kaliforniai paprikákat, dinnyét, lilahagymát, végül koriandert. Keverjük alaposan össze. Sózzuk, borsozzuk, egy lime levével öntsük nyakon, és végül olívaolajjal locsoljuk meg kicsit. De csak óvatosan, de ússzon benne! Tortilla chipshez, sültek mellé kiváló!
5. Görögdinnye saláta kecskesajttal
A letisztultság és egyszerűség jegyében ehhez a salátához nem is kell más, mint a jéghideg dinnye, kecskesajt szétmorzsolva és jó sok mentalevél avagy bazsalikom. Igazából ez nem is saláta, hanem a dinnye ízének és fogyasztásának kiteljesítése.
JÓ ÉTVÁGYAT!!! :)