Szeretném az elején hangsúlyozni, hogy az alábbi recept az ízlésemet, és a családunk hagyományait tükrözi. A lecsót ezer módon lehet elkészíteni, és mint tudjuk, ahány ház, annyi ízlés és szokás...
Ez most egy egyszerű tojásos, kolbászos, rizses lecsó, semmi fakszni, semmi extraság. Hacsak annyi nem, hogy a tojást nem felverve keverem a lecsóba, hanem tálaláskor tükörtojás formájában kerül az asztalra. Az ízesítése is az alap. Nálunk. :)
Hát lássuk, milyen is az én lecsóm:
Hozzávalók:
- 5 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szép szál kolbász - ez esetben jó minőségű lecsókolbász
- 1 ek zsiradék - most libazsír
- só, bors, kevés pirospaprika
- csipet cukor
- 1 db tojás
- rizs köretnek - opcionális
Elkészítése:
A zsiradékon pirítsuk le a laskára vágott hagymát. (Most kihagytam az alá sütött szalonnát, mert ebben a melegben az már sok lenne, de ha valaki bírja, akkor a zsiradék helyett felkockázott füstölt szalonnát süssön ki!) Sózzuk, borsozzuk.Jöhet a felkarikázott kolbász, amit szintén pirítsunk le. Ezután mehet bele a felszeletelt paprika és a szétnyomkodott fokhagyma. Fedjük le a serpenyőt és 10-15 percig hagyjuk összefőni az ízeket. Ekkor jön a feldarabolt paradicsom, valamint a fűszerpaprika és a csipet cukor. További 10 percig süssük-pároljuk fedő alatt a lecsót. Semmiképpen NE öntsünk alá vizet! Igazi íze akkor lesz, ha csak a saját levében fő, amihez a lefedett állapotban képződött és lecsapódott gőz is hozzájárul. És ez pont elég is. Ezzel el is készült a mennyei lecsónk!
Ha úgy szeretjük - mi mindenképp -, főzzünk mellé kevés rizst.
Tálaláskor a rizs megy alulra, vagy oldalt, rá vagy mellé a lecsó, annak a tetejére pedig a tükörtojás. Ha nem szeretjük a rizst, vagy ehhez nem kívánjuk, akkor finom, foszlós fehér kenyérrel együk és tunkolgassunk nagyokat! :)