Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az én lecsóm

2017. július 13. - Heni süt neked

Szeretném az elején hangsúlyozni, hogy az alábbi recept az ízlésemet, és a családunk hagyományait tükrözi. A lecsót ezer módon lehet elkészíteni, és mint tudjuk, ahány ház, annyi ízlés és szokás...

Ez most egy egyszerű tojásos, kolbászos, rizses lecsó, semmi fakszni, semmi extraság. Hacsak annyi nem, hogy a tojást nem felverve keverem a lecsóba, hanem tálaláskor tükörtojás formájában kerül az asztalra. Az ízesítése is az alap. Nálunk. :) 

Hát lássuk, milyen is az én lecsóm:

lecso_tukortojassal.jpg

 Hozzávalók:

  • 5 db tv paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szép szál kolbász - ez esetben jó minőségű lecsókolbász
  • 1 ek zsiradék - most libazsír
  • só, bors, kevés pirospaprika
  • csipet cukor
  • 1 db tojás
  • rizs köretnek - opcionális

lecso_tukortojassal2.jpg

Elkészítése:

A zsiradékon pirítsuk le a laskára vágott hagymát. (Most kihagytam az alá sütött szalonnát, mert ebben a melegben az már sok lenne, de ha valaki bírja, akkor a zsiradék helyett felkockázott füstölt szalonnát süssön ki!) Sózzuk, borsozzuk.Jöhet a felkarikázott kolbász, amit szintén pirítsunk le. Ezután mehet bele a felszeletelt paprika és a szétnyomkodott fokhagyma. Fedjük le a serpenyőt és 10-15 percig hagyjuk összefőni az ízeket. Ekkor jön a feldarabolt paradicsom, valamint a fűszerpaprika és a csipet cukor. További 10 percig süssük-pároljuk fedő alatt a lecsót. Semmiképpen NE öntsünk alá vizet! Igazi íze akkor lesz, ha csak a saját levében fő, amihez a lefedett állapotban képződött és lecsapódott gőz is hozzájárul. És ez pont elég is. Ezzel el is készült a mennyei lecsónk!

Ha úgy szeretjük - mi mindenképp -, főzzünk mellé kevés rizst.

Tálaláskor a rizs megy alulra, vagy oldalt, rá vagy mellé a lecsó, annak a tetejére pedig a tükörtojás. Ha nem szeretjük a rizst, vagy ehhez nem kívánjuk, akkor finom, foszlós fehér kenyérrel együk és tunkolgassunk nagyokat! :)

lecso_tukortojassal1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3812654985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.07.14. 12:34:36

Huhh, összefutott a nyál a számban!
Végre egy olyan lecsó, ami hasonlóan készül, mint ahogy én készítem :) Egy apró különbség: némi kaporral ízesítem, varázslatos - annak, aki szereti a kaprot (és a lecsót). Nokedlival - avagy művésznevén galuskával - is isteni! (No, meg tarhonyával, avagy egészségmániásoknak bulgurral.)
Egy komoly kérdés: hol lehet jó minőségű lecsókolbászt venni manapság? Egyszer bevásároltam belőle, azóta kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.07.14. 12:53:44

@Krutzifix: a kapor jó ötlet, legközelebb kipróbálom :)
jó lecsókolbászt piacon, a jó henteseknél lehet, én a sajátomnál, a Tátra utcában veszem.
BTW: kipróbáltam a Nádor termékét, és az is bejött. semmi mócsing, semmi porc, teljesen korrekt.

Janossz 2017.07.15. 12:15:00

Jónak látszik, el tudom képzelni a tányéromon. Bár én másfajtát csinálok, de az élet így szép!
Virágozzék minden virág! A víziszony mindenképp dicséretes, szerintem levesen kívül az másba nem való. Sajnos lecsókolbászügyileg: rossz tapasztalatok okán kerülöm, inkább friss (nem túl száraz) füstölttel operálok.

laci_52 2017.07.15. 22:31:00

Hány emberre készül ez a lecsó? Nekem az 5 db tv paprika kevésnek tűnik.

Nálam a lecsó nagy fazékkal, negyed kiló füstölt szalonnával, 3 nagy fej hagymával, fél kiló paradicsommal és 3 kiló lecsópaprikával indul. Só, bors, pirospaprika kell bele, cukor és fokhagyma nem feltétlenül. Az egyéb kiegészítők, virsli, kolbász, rizs, tojás ezután jönnek.
süti beállítások módosítása