Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Kukorica, ahogy még nem etted

2017. július 15. - Heni süt neked

A főtt kukorica a nyár egyik meghatározó és szinte mindenki által kedvelt csemegéje. Nem is gondolnánk, hogy azon túl, hogy megfőzzük és jól megsózzuk, még hányféleképpen fogyasztják a világ számos országában. Most mutatok pár példát, hogy hogyan lehet belevinni egy kis pluszt a kukorica fogyasztás mindennapjaiba. Érdemes ezeket is kipróbálni, mert rendkívül finomak és nagyon változatos az ízviláguk.

1. Itt van mindjárt egy mexikói igazi street food verzió:

mexikoi_csoves_kukorica.jpg

Hozzávalók

  • személyenként 1 cső nyers kukorica
  • 2 ek tejföl
  • 2-3 ek majonéz
  • nagy csipet fokhagymás só
  • 1 lime leve
  • 1 ek fűszerpaprika vagy örölt chili, ha szeretjük a tüzes verziót
  • kevés reszelt sajt

Ha van grillünk otthon akkor arra, ha nincs akkor egy nagyon forró serpenyőbe tegyük bele a nyers kukoricacsöveket és 10-15 percig süssük alufóliával lefedve és 3-4 percenként forgatva. Addig keverjük össze az alapanyagokat (kivéve a pirospaprikát és a sajtot). Amint elkészültek a kukoricák, forgassuk bele a mártásba, majd végül szórjuk meg a a reszelt sajttal (nem kell sok), és a fűszerpaprikával. Azon melegében fogyasszuk!

2. Sütőben sült, alufóliás vajas-fokhagymás kukorica

vajas_fokhagymas.jpg

Hozzávalók:

  • fejenként 1 cső nyers kukorica
  • 20 dkg vaj - lm diétában margarin
  • só, bors
  • 4 gerezd fokhagyma

Keverjük össze a olvasztott vaj felét a szétnyomkodott fokhagymával, sóval, borssal. Kenjük meg vele a csöveket, tekerjük alufóliába, és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35 percig süssük (légkeverésen ha lehet), majd vegyük ki, nyissuk ki óvatosan a fóliát és toljuk vissza pirulni még 4-5 percre (grill fokozat itt a nyerő, ha van). Tálaláskor tegyünk a megmaradt hideg vajból egy-egy kockát a kukoricákra! 

3. A fenti receptet elkészíthetjük még így is:

  • chili és lime 
  • friss fűszernövények
  • csípős Sriracha szósz
  • pesto
  • kókuszreszelék és currypor

keverékeivel.

4. Baconbe göngyölt pikáns kukorica

baconbe_gongyolve.jpg

Hozzávalók:

  • személyenként 1 cső kukorica
  • 1 csőhöz 4 szelet bacon
  • kukoricánként 2-3 bazsalikom levél 
  • ízlés szerint chilipaprika
  • lime lé 
  • görög joghurt - lm diétában lm joghurt

A bacon csíkokat fektessük egymás mellé, tegyük rá a bazsalikom leveleket és a felkarikázott, friss chilipaprikát. Tegyük rájuk keresztbe a nyers kukoricát és göngyöljük bele szorosan. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük és 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük úgy, hogy kb. 5 percenként megforgatjuk őket, h mindenhol egyenletesen süljenek. Ha elkészültek, akkor azonnal tálaljuk. Mégpedig úgy, hogy meglocsoljuk lime lével és a hideg joghurttal. A forró, enyhén csípős kukorica és a hűs joghurt, valamint a lime csodás egyensúlyt és különleges ízeket teremt.

Jó étvágyat hozzájuk!

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7312661003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

HoNeYBiRD 2017.07.17. 11:20:50

A másodikat ma ki is próbálom, bár hétvégén épp ettem grillezett verziót, de azon nem volt vaj és fokhagyma.