Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Gombakrémleves, brandyvel

2017. július 17. - Heni süt neked

Gyönyörű csiperkéhez jutottam, így azonnal megfogalmazódott bennem a gombakrémleves gondolata. Miután komoly addikcióm van a levesekkel, így nem volt kérdés, hogy épp ideje már gombából is készíteni valami krémes csodát. Aztán az is eszembe jutott, hogy valami kis finomsággal felturbózom. Így jött a képbe a brandy, ami fantasztikusan passzol hozzá. Természetesen, ha a családban gyerek is van, akkor kihagyhatjuk a konyakot, bár megjegyzem, hogy főzés közben az alkohol elpárolog belőle. És amúgy is csak keveset teszünk bele, csak hogy megbolondítsuk :)

Hát lássuk ezt a finomságot:

gombakremleves1.jpg

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg csiperke (ez most barna volt) 
  • fél db póréhagyma (fehér része)
  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz
  • fél liter zsíros tej - lm diétában 3 dl lm tejszín
  • friss kakukkfű és zsálya
  • só, bors
  • kevés brandy, ízlés szerint
  • olaj

gombakremleves4.jpg

Elkészítése:

Mint sok mindennél, ennél a levesnél is igaz, hogy a kevesebb, több. Nem kell sokféle fűszereket, ízeket keverni. Elég, ha a gomba eredeti ízét, ami valljuk be, nem túl karakteres, felerősítjük egy kevés zöldfűszerrel. Márpedig a gomba nagy barátja a kakukkfű és a zsálya. 

Kevés olajon és nagyon, de nagyon forró serpenyőben pirítsuk le a felszeletelt gombát. Még ne sózzuk, mert levet enged és párolódni fog, nem pirulni! Ha már színt kaptak, megpörkölődtek, tegyük át egy edénybe őket (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz), kevés olajat öntsünk még alá, majd jöhet a póréhagyma felkarikázva. Most lehet sózni, borsozni, és a zöldfűszereket beletenni. Öntsük fel az alaplével és a tejjel. Fedő alatt főzzük össze az ízeket kb. 15 percig. Ekkor egy botmixerrel krémesre pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés alaplével hígíthatjuk, de ne legyen túl híg! Most jött el az ideje a brandynek. Öntsük bele a krémlevesbe és egy utolsót rottyantsunk rajta, hogy az alkohol elpárologjon, csak a zamata maradjon! 

Tálaláskor egy kevés pirított gombát teszünk a leves tetejére, mintegy levesbetétként. Extra szűz olívaolajat cseppentsünk rá, hogy így koronázzuk meg ezt a különleges, de mégis nagyon egyszerű gombakrémlevest.

A gombákért köszönet: amigombank.hu

Jó étvágyat!

gombakremleves3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7712655197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása