A pak choi (ejtsd: pak-csoj), más néven kínai bordás kel, egy haragoszöld, kanál alakú leveleiről és széles, kemény tapintású levélnyeléről ismerhető fel. Tulajdonképpen a mi káposztánk ázsiai megfelelője.
Érdemes kipróbálni magas C és K vitamin tartalma miatt, valamint mert izgalmasabb íze van, mint az általunk ismert káposztaféléknek. Szerencsére ma már sokkal könnyebben beszerezhető, mint korábban. Nagyobb zöldségeseknél és szupermarketekben fellelhető.
Sokféle felhasználási módja van. Leves, pirított, párolt változat, főzelék, saláta, szinte bármi készülhet belőle ugyan úgy, mint a káposztából.
Jelen esetben egy krémes, párolt verziót mutatok be.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db pok choi
- 1 db húsos paradicsom
- 2 ek mascarpone - lm diétában lm tejföl
- 1 chilipehely - opcionális
- fél fej lilahagyma
- 1 ek vaj - lm diétában margarin
- provance-i fűszerkeverék
- só, bors
- fél dl fehérbor - opcionális
- fokhagyma - opcionális
Elkészítése:
A vajon pirítsuk le az apróra felkockázott hagymát. Tegyük rá a feldarabolt pok choi alsó, húsosabb részét és a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (a fokhagyma és a chili is most kerülhet bele) és fedő alatt pároljuk 5-10 percig. Semmi esetre NE főzzük túl, maradjon ress. Most jöhet a mascarpone, amitől olyan krémes lesz, hogy arra nincsenek szavak, ízlelni kell! A lágyabb,leveles részen a sor. Mehet bele. Jöhet a bor, keverjük össze, és 1-2 perc után már el is készültünk ezzel az istenien krémes, pikánsan fűszeres könnyű étellel. Érdemes kipróbálni, mert álom jó! :)
Lehet magában vagy tésztával, esetleg bagettel fogyasztani. Igazán élményszámba megy ez az étel.
Jó étvágyat!