Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az a jó, öreg lebbencsleves

2017. augusztus 13. - Heni süt neked

Valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legegyszerűbb ételeinkről. Sokszor törjük a fejünket, mit is főzzünk? Pedig a megoldás ott van a spájzban. Hiszen krumpli, hagyma, kolbász, tészta, esetleg egy kis jófajta szalonna általában megtalálható otthon. Igazi, jóízű fűszerpaprika adja meg a zamatát, amivel olyan feledhetetlenné válik ez az egyszerű, mégis nagyszerű egytálétel. Mert hiába hívják levesnek, ez egy tartalmas, sűrű étel, ami sokkal több egy egyszerű levesnél. Belekanalazva azonnal érezzük a szalonna és a kolbász adta füstösséget, a nagy darab pirított tészták selymességét, a paprika édes, nemes aromáját. A paradicsom pikáns savanyságát, a fokhagyma (nem tolakodó) határozottságát. Összességében egy békebeli ételt kapunk, minden jellemzőjével és jó tulajdonságával együtt. Kihagyhatatlan. Készítsük gyakrabban! Megérdemli. Megérdemeljük.

lebbencs3.jpg

Hozzávalók:

  • 6 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg lebbencs tészta - gm diétában gm kockatészta
  • 1 szál kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors, köménymag, fűszerpaprika
  • 1,5 - 2 l víz

lebbencs2.JPG

Elkészítése:

Kockázzuk fel a szalonnát, majd süssük ki a zsírját. Adjuk hosszá a hagymát, sózzuk meg. Tegyük bele a tésztát és pirítsuk meg, hogy színt kapjon. Jöhet a kolbász, ezzel is pirítsuk tovább. Majd a fokhagyma, a felkockázott krumpli, szemes bors, pirospaprika, végül a víz. Tegyük bele a paprikát és paradicsomot. Fedjük le és forraljuk fel. Majd vegyük takarékra és további 15-20 percig főzzük. Zárjuk el a lángot és hagyjuk a fedő alatt újabb 10 percig pihenni (bedagadni a tésztát). Kész is vagyunk ezzel a mennyei csemegével. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4812743076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.08.13. 17:38:44

Én sajnos menzán találkoztam először a lebbencslevessel, ott kolbász helyett csak zsír volt benne, így nem túl jók az emlékeim róla :(

Attilajukkaja 2017.08.14. 10:27:40

Nekem ezek az "égetett" tészták valahogy nem jönnek be. Fura ízük lesz a pirítástól. A tarhonyának is.
Múlt héten viszont megcsináltam a marinált steak gombát. Méz helyett olasz muskotályos balzsamecettel. Valami isteni lett! :o)

Egy másik elfeledett levesünk, - ami viszont nagy kedvencem, - a köményes rántott leves.
süti beállítások módosítása