Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Padlizsán lasagne

2017. augusztus 18. - Heni süt neked

 A padlizsán szezon kellős közepén járunk. Érdemes ilyenkor a már megszokott padlizsánkrémen túl olyan ételeket is elkészíteni, amik kiemelik ennek a zöldségnek az igazi ízét, az összes előnyét, ugyanakkor általa készíthető el ez a könnyed, húsmentes, nyári finomság. A padlizsán lasagne elnevezés kissé túlzás, de leginkább ez fedi hűen, mit is készítünk. Egészében szívből ajánlom ezt az ételt, mert laktató, mégsem nehéz, húsmentes, de a húsimádók se fogják fanyalogva eltolni, és leginkább az ízes, zamatos, csuda finom jelzők illenek rá. 

Hát lássuk, miből és hogyan készül ez a mennyei cucc:

padlizsan_lasagne_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2-3 nagyobb padlizsán
  • 2 doboz ricotta sajt
  • 10 dkg pizza mozzarella 
  • 5 dkg parmezán
  • (lm diétában a sajtok helyett növényi sajtot használjunk reszelve és összekeverve lm tejföllel)
  • 25 dkg friss (bébi) spenót
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • só, bors, friss bazsalikom, őrölt szerecsendió
  • 1 üveg passzírozott paradicsom
  • 3-4 db érett, húsos paradicsom vagy 1 konzerv felkockázott paradicsom

padlizsan_lasagne2.jpg 

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Vágjuk le a padlizsánok végeit és szeleteljük max. ujjnyi vastag szeletekre HOSSZÁBAN! Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe a szeleteket, majd süssük a sütőben kb. 10 percig. Majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. 

Ezalatt a spenótot pár csepp olajon futtassuk meg, amíg összeesik. Ez pár perc alatt el is készül. Adjuk hozzá a hideg ricottát (ez majd lehűti a spenótot), a reszelt mozzarella felét és a reszelt parmezánt, a szétnyomott fokhagymát, valamint a tojást. Fűszerezzük, ízesítsük, majd keverjük alaposan össze ezt a mixet.

Keverjük össze a passzírozott paradicsomot és a felkockázottat, majd egy nagyobb és mély tűzálló tál aljára öntsük mindezek felét, majd helyezzük rá sorban a spenótos ricotta krémmel megtöltött és  feltekert padlizsánokat.  A maradék paradicsomkrémet öntsük a tetejére és szórjuk meg a megmaradt mozzarellával. 

Süssük fólia alatt 20-25 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük tovább addig, amíg a sajt aranybarna lesz a tetején.

Melegen tálaljuk, pár levél bazsalikommal megszórva. Passzol hozzá szinte bármilyen kevert saláta, valamint ropogós, friss kenyér vagy bagett.

Jó étvágyat!

padlizsan_lasagne1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3712611009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.08.20. 10:13:51

"1 konzerv felkockázott paradicsom"
Ezt nem értem, legalább annyira szezonja van a szabadföldi paradicsomnak is, mint a padlizsánnak. :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.08.20. 10:18:29

@A fickó: teljesen jogos. Javítottam is. Köszönöm :) bevallom, nekem ez volt itthon és így ez tűnt kezenfekvonek...
süti beállítások módosítása