Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Bakonyi sertés szelet - nem csak éttermi étel...

2017. augusztus 29. - Heni süt neked

Bakonyi sertés szelet. Erről mindig az jut eszembe, amikor gyerekkoromban furcsálltam, amiért flancos nevekkel látták el az étteremben az étlapon szereplő kínálatot. Olyan nevekkel, amikből (gyerekként) sosem lehetett tudni, hogy az mi is valójában. Ilyen volt a Holstein szelet, Dubarry szelet, Cordon Bleu és a Bakonyi sertés borda. Azt gondoltam, ezek mind olyan bonyolult ételek lehetnek, amit csak és kizárólag éttermekben lehet elkészíteni.

Aztán hamarosan jött a felismerés (némi szülői segítséggel), hogy a puccos elnevezés mögött valójában semmi extra nincs. Épp úgy el tudjuk készíteni otthon, mint a szakácsok az éttermekben. És még nagy tudás sem kell hozzájuk, sőt!

Épp ilyen ez a mostani egyszerű, csodás gombás-húsos étel is. Szinte pillanatok alatt elkészül és úgy érezhetjük magunkat, mint egy korhű étteremben. Mert sajnos manapság már nem igen található meg ez a nemes, kedves étel éttermeink étlapján. és már konyháinkban sem igazán :(

Tehát, főzésre fel! A siker garantált :)

bakonyi_sertes_szelet2.jpg

 Hozzávalók:

  • 2-2 szelet sertés karaj (vagy comb, esetleg csirke- vagy pulykemell)
  • 40 dkg csiperkegomba 
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 ek liszt - gm diétában rizsliszt vagy keményítő
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 1 ek zsiradék (vagy kevesebb, függ attól, hogy olajat vagy zsírt használunk)
  • 1 dl fehérbor vagy víz
  • 2 dl tejföl - lm diétában lm tejföl/joghurt
  • kevés kakukkfű - opcionális
  • chilipaprika - opcionális

Elkészítése:

Kevés zsiradékon lesütöm az enyhén kiklopfolt karaj szeleteket (a széleit itt-ott bevágom, hogy ne ugorjanak össze)- Előtte persze sós-borsos lisztben hempergettem meg. Megsütöm mindkét oldalukat kb. 4-4 percig, majd kiveszem a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékra rádobom a felkockázott hagymát, és a felszeletelt gombákat (a kisebb darabokat csak felezem), majd lepirítom őket. Megszórom sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával. Majd felöntöm a fehérborral (vagy vízzel), összekeverem, végül visszahelyezem a hús szeleteket. Fedő alatt 35-40 percig párolom. Ha megpuhult, a tejfölt kikeverem egy kevés liszttel (vagy keményítővel) és behabarom vele  a mártást. Egyet rottyantok rajta és el is készült a csodás bakonyi sertésbordánk. A végén, ízlés szerint, megszórhatjuk a felszeletelt chilivel. Egy kis tűz mindig jól jön! :)

bakonyi_sertes_szelet1.jpg

Tálaláskor rizzsel, galuskával vagy tésztával kínáljuk. Jelen esetben tönköly spenótos tészta a köret. Mennyei volt!

Jó étvágyat! 

A  csodás gombákért köszönet a CHEFGOMBÁNAK!

bakonyi_sertes_szelet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1512768976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása