Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zöldfűszeres, sült paradicsom (szósz)

2017. szeptember 01. - Heni süt neked

Emberek! Piacra! Eljött az idő, amikor is 200 Ft/kg áron lehet csodás paradicsomokhoz jutni. Kihagyhatatlan ajánlat az olyan kissé lusta háziasszonyoknak is, mint én, aki tuti nem fog befőzni paradicsomlevet, mert az annyira macera. Ámde! Biztosan elkészítem ezt a világ legegyszerűbb és legfinomabb fűszeres paradicsomszószát, amit kimondottan a hozzám hasonló hedonista, de kissé kényelmes nőknek találtak ki! 

Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen (már-már erkölcstelenül) isteni illat lengi be a konyhát (és tulajdonképpen a lakást, de fene bánja ilyenkor). A fokhagyma krémessé sülése közben lágy, szinte harmatos illatot áraszt. Ehhez a zöldfűszerekkel együtt selymessé, puhává lágyuló paradicsom édes-savanykás lehelete már a mennyországba repít. És együtt az egész a csoda maga. Amikor elkészül, kihagyhatatlan, hogy pürésítés előtt még tunkoljunk az édes szaftba puha kenyérrel. Na, jó. Abbahagyom. Tessék elkészíteni. Aztán majd igazat adni nekem.

 És hogy mire tudod felhasználni ezt a mennyei szószt? Itt van pár tipp:

  • alaplével vagy tejjel (!) hígítva paradicsomlevesnek
  • olasz húsgombócok alapszósza lehet kicsit felturbózva további  felkockázott paradicsommal
  • természetesen a lasagne ettől fog dalolni, persze olaszul :)
  • sültek, halak mártogatósa lehet
  • friss, ropogós bagett vagy kenyér ezzel megkenve, már magában a mennyország
  • ha erre a szószra ráfektetsz csirkemell darabokat, a sütőben ízorgiává válik
  • ha pizzát készítesz, ez nélkülözhetetlen
  • spagetti, gnocchi, ravioli, polenta... Folytassam??? :)

zoldfuszeres_sult_paradicsom2.jpg

zoldfuszeres_sult_paradicsom5.JPG

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. újhagyma vagy salotta hagyma
  • friss kakukkfű, bazsalikom
  • só, bors
  • 1 dl olívaolaj (ha lehet jó minőségű, extra szűz)
  • chilipehely - opcionális

zoldfuszeres_sult_paradicsom3.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra 

A paradicsomokat vágjuk be keresztbe a tetejükön (nem kell nagyon), majd tegyük egy tepsibe. Szórjuk közéjük a fokhagymákat az a darabolt újhagymákat (zöldjével együtt). Sózzuk meg a bevágásokban a paradicsomokat, majd frissen őrölt borssal és a chilipehellyel is szórjuk meg. Jöhetnek a zöldfűszerek. Az egészet öntsük nyakon az olajjal. 

zoldfuszeres_sult_paradicsom.jpg

Tegyük a sütőbe légkeverésen 200 fokon. A légkeverés szárít kicsit így jót tesz ennek most. Kb. 1-1,5 órán keresztül süssük, míg szépen megsül, a teteje pedig meg is pirul. Jócskán levet fog engedni, de ettől lesz csodás a szaft! Botmixerrel pürésítsük az egészet és tegyük steril üvegekbe. A tetejére tegyünk (sima) olajat, hogy az légmentesen tartsa, így garantáltan nem romlik meg.

TIPP: találtam szárított vargányát a spájzban, amit azonnal beletettem 1-2 üvegbe. A szósztól szépen visszanyeri nedvességének jó részét, és kifejti csodás aromáját a mártásban.

Jó étvágyat, bármihez is használod! 

zoldfuszeres_sult_paradicsom4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4112793806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Peetee 2017.09.01. 11:54:37

"tuti nem fog befőzni paradicsomlevet, mert az annyira macera." A kijevi módra készített húsok, a csülök pékné módra...az macera; de paradicsomot főzni?!