Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Barackos-áfonyás galette, azaz a franciák pitéje

2017. szeptember 03. - Heni süt neked

Ebben a hirtelen ránk szakadt hűvösebb időben igazán melengető érzés egy csuda finom pitébe beleharapni. Egy selymes, mámorító barackos-áfonyás pitébe, ami ízorgia, ha figyelembe vesszük a barack szaftos, puha ínycsiklandó ízét, a fahéj fűszerességét, az áfonya édes-savanykás kellemességét  és a barna cukor karamelles aromáját. Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény fenomenális, a siker garantált. És hát látványnak se kutya :) 

Buzdítok mindenkit, hogy készítse el, mert kevés kellemesebb dolgot tudok elképzelni annál, mint hogy a sütő melegében eszegessük ezt a kényeztető finomságot!

barackos-afonyas_galette.jpg

Hozzávalók:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

  • 1 csomag édes linzertészta (pl. Tante Fanny) - gm diétában pl. Mester leveles tészta
  • 1 tojás
  • 25 dkg héj nélküli mandula
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 20 dkg áfonya
  • 1-2 db barack
  • 15 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin

barackos-afonyas_galette2_1.jpgElkészítése:

A mandulát, 7 dkg vajat és 5 dkg cukrot tegyük aprítógépbe és mixeljük addig, amíg krémes állaga nem lesz.

Vajazzunk ki egy piteformát a maradék vajjal és terítsük rá a tésztát úgy, hogy bőven túl nyúljon rajta. Kenjük meg a mandulakrémmel, majd szórjuk meg az áfonyával, végül szeleteljük rá a barackokat. Hajtsuk vissza a lelógó tésztát és kenjük le a felvert tojással. Szórjuk meg a tészta széleit és a gyümölcsöket a fahéjjal és a maradék cukorral, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. 

barackos-afonyas_galette1.jpg

Ha elkészült és szép aranybarna lett a tészta és karamellizálódott a cukor a barackszeleteken, akkor kis pihentetés után már szeletelhetjük is. Hogy a nyarat visszaidézzük, egy gombóc vanília fagylalttal is tálalhatjuk :)

Jó étvágyat!

barackos-afonyas_galette3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6212769036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a.ilonka 2017.09.22. 14:07:57

az egész családom imádja a receptjeidet, de épp életmódváltásban vagyunk kisfiam 1-es típusú diabétesze miatt. mivel vannak mentes-receptjeid is, megosztanál néhány diabetikus verziót is? főleg desszertet, mert elég édesszájúak... :) vercukormeres.hu/receptek/?url=tiramisu ez pl bejött, de minden ötlet jól jönne a változatos étkezéshez... :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.09.22. 14:15:36

Köszönöm a kedves szavakat és a bizalmat. Miután magam is cukorbeteg vagyok (bár én II.-es típusú), így általában eritritet használok süteményekhez. Tökéletes cukorpótló, legalábbis nekem bejött. Épp ezért, ha a jobb oldalon, középen található keresőbe beírod, hogy édesség, akkor kijön jó pár recept, amit azzal módosíts, hogy lisztből teljeskiőrlésűt vagy grahamlisztet használsz, zsiradékból csökkentett zsírtaltalmú margarint, túróból, tejből is zsírszegényet. És a legfontosabb az eritrit az édesítésre. Sok sikert, finom sütéseket! :)
süti beállítások módosítása