Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pacal, én így (is) szeretlek...

2017. szeptember 06. - Heni süt neked

Újra és újra előkerül ez a finomság az étlapomon. Szeretem. Na. Ez van. Nálunk apám volt az, aki imádta ezeket az ételeket, anyám meg utálta. De megcsinálta, mert szerette apámat. De egy idő után apám vette át a fakanalat ezeknél az ételeknél. Én gyermeki cinkossággal voltam társa apámnak a "bűnben". Együtt szerettük a pálpusztait, a körömpörköltet, együtt versengtünk a húslevesbe főtt hagymáért vasárnaponként. Együtt riogattuk anyámat a fácán lenyúzott, tollas bőrével, amikor már megért a spájzban, együtt ettünk nyúlgerincet vadasan. És pacalt. Anyám mindezekből kimaradt, nem szerette ezeket dolgokat. Maradtunk hát apámmal, összekacsintva az ebédlőasztalnál, ahol anyám rántott húst evett, miközben mi elalélva fogyasztottuk pl. a csodás pacalt. 

Manapság is úgy készítem, ahogy apámtól tanultam. De ma már kuktában készül, mert így koncentráltabb lesz íze, és sokkal hamarabb megpuhul. A másik újításom, hogy füstölt jalapeno paprikát (chipotle) is teszek bele, amitől kissé füstös, tökéletes lesz íze. 

pacal1.jpg

Hozzávalók:

Elkészítése:

A kuktában felmelegítem a zsiradékot, majd a felkockázott hagymákat rádobom. Kicsit megpirítom, majd jöhet a fokhagyma, és a felcsíkozott pacal. Sóval, borssal, kevés majorannával és fűszerpaprikával ízesítem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Összekeverem. Lecsukom a kukta fedelét és nagy lángon hagyom felforrni. Ezt a kezdődő sípolás jelzi. Ezután takarékra veszem és jó 1-1,5 órát főzőm. Kiengedem a szelep segítségével a gőzt és beleteszem a felkockázott krumplit. Tovább főzöm már fedő nélkül a pacalt kb. 15 percig, amíg a burgonya meg nem puhul. Ezzel el is készült a csodás pacalpörköltünk! Persze lehet külön kifőzni a krumplit hozzá, de én szeretem, hogy belefő a szaft íze a krumplikockákba. :)

Kovászos uborkával az igazi!!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5412769068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2017.09.07. 10:29:47

Babérlevél nem kell bele? Vendéglősöm szerint a pacal élete a babér...

Komojtalan 2017.09.07. 11:34:21

Ezt ugyan nem kóstoltam, de a világ egyre inkább a lassú sütés/főzés felé tart (70-80 fok), mert így nem sül/fő ki az ételekből az íz. Nem mondom hogy mindenre igaz, de szerintem a kukta felejtős, sőt igazából soha nem is volt annyira népszerű. A gyorsaságot nem vitatom, de annak általában ára van.
süti beállítások módosítása