Nagyon ellene vagyok a pazarlásnak. Próbálom a maradék ételeket újrahasznosítani, annyit vásárolni, ami el is fog fogyni, figyelni arra, hogy a legritkább alkalmakkor dobjak ki ételt. Azt is csak akkor, ha már megromlott. Ha csak megmaradt némi étel, és már nem tudom, vagy nem akarom felhasználni, elfogyasztani, akkor a környékbeli hajléktalonoknak viszem el. Tehát a lényeg: NE PAZAROLJUNK!
Ennek jegyében készült ez a csodás étel is, ami semmivel sem kevesebb attól, hogy maradék alapanyagokból készült. Sőt! Van ebben minden, amit a hűtő mélye rejt: fűszeres kolbász, pirított kenyér, édes körte, édeskömény, szárzeller, zöldfűszerek. Ezekkel az alapanyagokkal csak valami tökéletes étel készülhet. Mit tökéletes? ISTENI!
Hozzávalók:
-
kb. 0,5 kg szikkadt kenyér - gm diétában gm kenyér vagy zsömle
-
1 szál szárazkolbász - vagy többféle maradék kolbász darabkák
-
15 dkg vaj - lm diétában margarin vagy libazsír
-
1 kisebb gumó édeskömény
-
4 szál szárzeller
-
1 cs. újhagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db körte
-
1 dl fehérbor - opcionális
-
1 cs. petrezselyem
-
só, bors, (friss) kakukkfű, zsálya
-
0,3 l hús- vagy zöldségalaplé
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra
A felkockázott kenyeret süssük aranybarnára, ropogósra kb. 40 percen keresztül, alacsony, 150 fokos hőmérsékleten a sütőben.
Mialatt sülnek a kenyérkockák, a kolbászt tördeljük apró darabokra és egy forró serpenyőben süssük ropogósra kb. 6-8 perc alatt. Vegyük alacsonyabbra a hőt és tegyük bele a vaj felét a serpenyőbe, adjuk hozzá a fokhagymát és a felkockázott szárzellert, édesköményt, valamint az újhagymát zöldjével együtt. Nagyjából a kolbásszal és a kenyérrel egyforma méretűre vágjuk a zöldségeket is. Kevergessük folyamatosan, amíg meg nem puhulnak. Ez kb. 15 perc lesz. Most jöhet a aprított körte, és a bor . Addig forraljuk, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog, ez pár perc.
Miután elkészültek a pirított kenyérkockák, tegyük a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
Egy mély tepsit vajazzunk ki a maradék vaj felével, és öntsük bele a kolbászos, zöldséges mixet. Keverjük hozzá a zöldfűszereket, a sót, borsot és az alaplével öntsük nyakon az egészet egységesen. Fedjük le fóliával és tegyük a forró sütőbe és süssük kb. 30 percig. Majd vegyük le a fóliát, morzsoljuk az egész tetejére a maradék vajat és tegyük vissza további 15 percre pirulni. Akkor lesz kész, ha a lét beszívja a kenyér, és ropogós aranybarna lesz.
Tálaláskor az édeskömény kaporhoz hasonló zöldjével szórjuk meg a kész ételünket.
Jó étvágyat!