Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A szikkadt kenyér megdicsőülése

pirított kenyeres, kolbászos, édesköményes egytál

2017. szeptember 23. - Heni süt neked

Nagyon ellene vagyok a pazarlásnak. Próbálom a maradék ételeket újrahasznosítani, annyit vásárolni, ami el is fog fogyni, figyelni arra, hogy a legritkább alkalmakkor dobjak ki ételt. Azt is csak akkor, ha már megromlott. Ha csak megmaradt némi étel, és már nem tudom, vagy nem akarom felhasználni, elfogyasztani, akkor a környékbeli hajléktalonoknak viszem el. Tehát a lényeg: NE PAZAROLJUNK!

Ennek jegyében készült ez a csodás étel is, ami semmivel sem kevesebb attól, hogy maradék alapanyagokból készült. Sőt! Van ebben minden, amit a hűtő mélye rejt: fűszeres kolbász, pirított kenyér, édes körte, édeskömény, szárzeller, zöldfűszerek. Ezekkel az alapanyagokkal csak valami tökéletes étel készülhet. Mit tökéletes? ISTENI!


piritott_kenyeres_kolbaszos_egytal.jpg

Hozzávalók: 

  • kb. 0,5 kg szikkadt kenyér - gm diétában gm kenyér vagy zsömle
  • 1 szál szárazkolbász - vagy többféle maradék kolbász darabkák
  • 15 dkg vaj - lm diétában margarin vagy libazsír
  • 1 kisebb gumó édeskömény
  • 4 szál szárzeller
  • 1 cs. újhagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db körte
  • 1 dl fehérbor - opcionális
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, bors, (friss) kakukkfű, zsálya
  • 0,3 l hús- vagy zöldségalaplé

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra

A felkockázott kenyeret süssük aranybarnára, ropogósra kb. 40 percen keresztül, alacsony, 150 fokos hőmérsékleten a sütőben.

Mialatt sülnek a kenyérkockák, a kolbászt tördeljük apró darabokra és egy forró serpenyőben süssük ropogósra kb. 6-8 perc alatt. Vegyük alacsonyabbra a hőt és tegyük bele a vaj felét a serpenyőbe, adjuk hozzá a fokhagymát és a felkockázott szárzellert, édesköményt, valamint az újhagymát zöldjével együtt. Nagyjából a kolbásszal és a kenyérrel egyforma méretűre vágjuk a zöldségeket is. Kevergessük folyamatosan, amíg meg nem puhulnak. Ez kb. 15 perc lesz.  Most jöhet a aprított körte, és a bor . Addig forraljuk, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog, ez pár perc.

Miután elkészültek a pirított kenyérkockák,  tegyük a sütő hőmérsékletét 200 fokra.

Egy mély tepsit vajazzunk ki a maradék vaj felével, és öntsük bele a kolbászos, zöldséges mixet. Keverjük hozzá a zöldfűszereket, a sót, borsot és az alaplével öntsük nyakon az egészet egységesen. Fedjük le fóliával és tegyük a forró sütőbe és süssük kb. 30 percig. Majd vegyük le a fóliát, morzsoljuk az egész tetejére a maradék vajat és tegyük vissza további 15 percre pirulni. Akkor lesz kész, ha a lét beszívja a kenyér, és ropogós aranybarna lesz.

Tálaláskor az édeskömény kaporhoz hasonló zöldjével szórjuk meg a kész ételünket.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1912769050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása