Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Variációk sült gombára

2017. szeptember 27. - Heni süt neked

Hogy miért szeretem a gombát? Mert ezerféle felhasználási módja van. Mert szinte nulla kalória van benne. És mert bárki eheti, akinek bármilyen ételallergiája van.

Két olyan receptet mutatok most be, amik nagyon egyszerűek, pillanatok alatt elkészülnek és isteni finomak. Sült gombák, amik kitűnőek önálló fogásként, vagy épp köret gyanánt. A legegyszerűbb alapanyagot, lásd gomba, is fel lehet úgy tuningolni, hogy valami különleges, nem a megszokott íz köszönjön vissza. Mindez nem tolakodóan MÁS, csak épp egy kis csavar van benne, amitől új perspektívák nyílnak. Nagyon kellemes, könnyed ételek, bármikor, bárkinek elkészíthető pár perc alatt.

De nézzük!

1. a tökéletes sült gomba kaporral

kapros_piritott_gomba1.JPG

 

2. Balzsamecetes-szójás sült gomba fokhagymával

balzsamecetes-szojas_sult_gomba.jpg

Hozzávalók 1.:

  • 50 dkg csiperke (szeletelve)
  • 10 dkg vaj - lm diétában margarin
  • 1 csokor friss kapor
  • só, bors
  • joghurt vagy tejföl (lm diétában lm joghurt vagy tejföl) - opcionális

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vaj 2/3-át egy forró serpenyőben, majd tegyük bele a felszeletelt gombákat. Közepes hőfokon pirítsuk, amíg minden nedvességétől megszabadul és fele akkora mennyiségre össze nem megy. NE KEVERGESSÜK! Hagyjuk szépen pirulni a szeleteket. Amikor már azt érezzük, hogy majdnem kezd odakapni, megégni, akkor a maradék vajat hozzáadva még további pár percig süssük. Ekkor keverhetjük először össze! De utána ismét NE KEVERGESSÜK! Ha már szép aranybarna, akkor el is készült. Amint lezártuk alatta a gázt, adjuk hozzá az összevágott kaprot, valamint sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ez a tökéletes sült gomba, amit friss kaporral és esetleg friss tejföllel kínálhatunk. Ettől lesz benne az a bizonyos csavar! :)

Hozzávalók 2.:

  • 50 dkg csiperke (egyben)
  • 1 ek olaj
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál kakukkfű
  • só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Keverjük össze egy nagy tálban az olajat, balzsamecetet és szójaszószt, az apróra összevágott fokhagymát, valamint kakukkfüvet. Adjuk hozzá a száraz, NEM megmosott gombát és alaposan keverjük össze, hogy a fűszeres folyadék valamennyire ráragadjon a gombafejekre. Az egészet öntsük (a lével együtt) egy tűzálló, mély tálba, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig, amíg a gomba megpuhul és színe lesz. Ezzel el is készült a másik különleges sült gombánk! 

Jó étvágyat hozzájuk!

Köszönet: http://amigombank.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3312755038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eucaly 2017.10.01. 12:02:29

Szia! A második receptnél mi az oka, hogy nem szabad megmosni? Nem tapadna meg rajta az olajos folyadék? Köszönöm előre is!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.10.01. 12:05:54

@Eucaly: Pontosan. Amúgy a gombákat maximum folyóvíz alatt, rövid ideig szabad csak megmosni, mert a szivacsos szerkezete miatt beszívja. Érdemesebb inkább papírtörlővel átdörzsölni, de mosás nélkül sem lesz semmi bajunk, hiszen a főzés közben a magas hőfok mindent megtisztít. :)
süti beállítások módosítása