Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Töltött libanyak, nem csak Márton napra

2017. október 03. - Heni süt neked

Ha töltött libanyakról beszélünk, akkor azonnal beugrik róla a Márton-napi libaságok. Ezt a csodás finomságot azonban bármikor elkészíthetjük az év bármely napján és ráadásul semmilyen különleges tudás sem kell hozzá. Amire viszont biztosan szükségünk lesz, az egy jó hentes, aki gyönyörű libanyakbőrt szerez majd be nekünk. Azt mondjuk tényleg nem értem, hogy bár liba, kacsa szinte minden hentesnél van, a libanyakbőr beszerzése azonban egyáltalán nem könnyű. De hidd el, mindent megér egy kis utánajárás. :)

toltott_libanyak_1.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 libanyakbőr
  • 3 db zsemle vagy 3 db főtt krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek libazsír
  • 15 dkg kacsamáj
  • 20 dkg darált liba-, vagy pulykahús
  • 1 db tojás
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, bors
  • 1 tk majoranna

toltott_libanyak2_3.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Nézzük át a bőröket, ha esetleg találunk még toklászt benne, akkor azt távolítsuk el. Itassuk le a nedvességet róluk. Sózzuk be kívül-belül. A keskeny oldalán varrjuk össze vagy még egyszerűbb hústűvel összetűzni. 

A tölteléket készítsük el: egy kanál libazsíron dinszteljük meg az apróra felkockázott hagymát. A zsemléket áztassuk be, majd nyomkodjuk ki alaposan. Van, aki tört, főtt krumplival készíti, ez pl. a gluténmentes diétába tökéletesen passzol. Szóval, egy tálban keverjük össze a zsemlét/krumplit, a dinsztelt hagymát (mehet a zsiradék is bele), kaparjuk bele a májat, majd a darált húst is adjuk hozzá. Apropó! Darálás. Nem muszáj a húst ledarálni, egy éles késsel egész apróra is vághatjuk, így a töltelékben szép mozaikos lesz! Sózzuk, borsozzuk, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a majorannát és a felaprított petrezselymet. Keverjük alaposan össze az egészet.

Most jöhet a töltés: egy evőkanállal vagy fakanállal töltsük be a bőrbe a tölteléket. Szinte bármennyi belefér a bőrbe, de azért ne töltsük túl, mert sütésnél szét fog pukkanni. Hústűvel zárjuk le a végét. 

Tegyük a maradék 2 evőkanálnyi zsírt egy tepsibe, öntsünk rá 1 dl vizet, tegyük bele a töltött libanyakakat, szurkáljuk meg a hústűvel pár helyen, hogy biztos ne durranjon szét. Fedjük le alufóliával és süssük 1 órán át 180 fokon. Majd vegyük le róla a fóliát és anélkül (esetleg grill programon) süssük további 15 percet. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni, hogy utána könnyebben tudjuk szeletelni,

Párolt káposzta nagyon passzol hozzá, én mégis egy könnyű salátával kínáltam (Római saláta, koktélparadicsom, citromlé, só, bors, joghurt).

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8311995694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corolla 2017.10.03. 12:04:15

Na indulok is a csarnokba!

narancshej 2017.11.02. 10:48:21

Úristen! Ahhhh!! Ez valami mennyei lehet! Mentve, eltéve, nemsokára elkészítem!!! Köszönöm a megosztást!!!!
süti beállítások módosítása