Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Őszi körte pizsamában

2017. október 09. - Heni süt neked

Így ebben az őszi, hűs időkben vágyunk a kényeztető finomságokra. Amikor bevackolunk a kedvenc sarkunkba, amikor jólesik egy pohár tea vagy forralt bor (igen, már itt az ideje), egy jó könyv, egy jó (bakelit) lemez, no és ez a süti, és máris úgy érezzük, hogy mit nekünk borongós ősz, amikor itt van nekünk minden, ami egy kellemes délutánhoz vagy estéhez szükséges.  Ebben az időben még a gyümölcsök is beöltöznek. Most épp pizsibe. Ez a desszert egy könnyed, kicsit furmányos (mert meglepetés vár benne), mennyei ízű gyümölcsös sütemény. Könnyű elkészíteni és nagyon látványos. A siker garantált. Az élvezet maradandó.

korte_pizsamaban_1.JPG

Hozzávalók:

  • 4 db körte
  • 7 dl víz
  • 3 dl vörösbor
  • 15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
  • 3-4 ek méz
  • 1 citrom
  • 2-3 fahéj rúd
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 rúd vanília kikapart héja
  • 1 cs. leveles tészta - gm diétában gm tészta
  • 5-10 dkg étcsoki 
  • 1 db tojás

korte_pizsamaban4.jpg

Elkészítése:

Hámozzuk meg a körtéket úgy, hogy a száruk rajtuk maradjon. Az aljukat vágjuk le (hogy meg tudjanak állni) és egy éles késsel alulról vágjuk ki a magházukat, ezzel egy kis odút képezve. Egy edénybe tegyük a vizet, bort, cukrot, citromot, fahéj rudakat, szegfűszeget és vaníliát. Melegítsük fel ezt az elegyet addig, amíg a cukor felolvad a lében. Ekkor tegyük bele a körtéket és főzzük őket kb. 15 percig, amíg megpuhulnak, de még tartják a formájukat. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

Vegyük ki a körtéket és hagyjuk kissé hűlni. Vegyük elő a leves tésztát és az egyik részéből vágjunk egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével akkora darabokat, ami befedi a körték alját úgy, hogy kicsit fel tudjuk hajtani az oldalára. Ezután a tészta maradék részét vágjuk fel hosszanti csíkokra, kb. 1 cm szélesben.

korte_pizsamaban3.jpg

A langyos körték alsó odújába tegyük az apróra vágott csokidarabokat. Fedjük le a kerek tésztával, hajtogassuk fel a túl lógó részeket a körték oldalára. Most tekerjük körbe a tészta csíkokkal a körtéket. Tegyük sütés előtt 10 percre a fagyasztóba. Ha kivettük, kenjük le az egészet a felvert tojással és tegyük az előmelegített sütőbe 25 percre, amíg szép aranybarna lesz a leveles tészta.

Szórjuk meg porcukorral és már tálalhatjuk is. (Porcukor nélkül is csodás!)

Amikor szétvágjuk a körténket, szépen ki fog folyni a megolvadt csoki, miközben a ropogós tésztában megbújik a fűszeres, édes körte. MENNYEI!

Tipp: A megmaradt fűszeres levet fel tudjuk használni forralt bor készítésére. Annyi a dolgunk csak, hogy felöntjük még borral! 

Jó étvágyat!

korte_pizsamaban1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1712941123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása